X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Ștefan Gligor despre Spînu: Trebuie să-și asume deplina responsabilitate pentru această criză

23 noi. 2021,, 15:00   Societate
4815 1

Expertul politic, Ștefan Gligor, vine cu o critică dura la adresa lui Andrei Spînu, în legătură cu datoria de 74 milioane de dolari care Moldovagaz trebuie să o achite pînă mîine seară, pentru că Gazprom să nu înceteze furnizarea de gaze, transmite Noi.md cu referire la protv.md.

Ștefan Gligor, expert politic: "Ieri, Andrei Spînu ne spunea că nu cunoaște conținutul notificării înaintate de Gazprom, că va face cunoștință și va reveni suplimentar. Astăzi ne spune că "Datoria Republicii Moldova față de Gazprom s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna respectivă nu a acoperit diferența."

Ștefan Gligor menționează că consumatorii erau facturați cu circa 148 dolari pentru o mie de metri cub, în timp ce se cumpără mia de metri cub cu 790 dolari.

Ștefan Gligor, expert politic: "Adică pînă ieri Spînu nu știa asta? Trebuia Gazprom să ne dea notificarea de deconectare? Cu certitudine știa. Conform Protocolului semnat de Spînu în numele Republicii Moldova pe 29 octombrie, prin p. 8 acesta și-a asumat obligația prin intermediul Comisiei cu privire la situația excepțională în domeniul energetic - să aloce sumele suplimentare (diferența) necesare pentru achitarea gazelor consumate de malul drept în lunile octombrie-noiembrie 2021. În această situație mă întreb cît de incompetent sau iresponsabil trebuie să fii, încît să-ți asumi o astfel de obligație, să nu o onorezi și nici să nu explici propriilor cetățeni că statul și-a asumat obligația să achite diferența??Este cert că dl Spînu în calitatea să de "manager de talie internațională" trebuie să-și asume deplină responsabilitate pentru această criză

Gazprom a semnat un contract cu Moldova, cu condiția achitării 100% a plăților curente pentru gaze, următorul termen limită a venit pe 22 noiembrie, în acest sens compania a sesizat Republica Moldova că în 48 de ore va înceta furnizarea de gaze către aceasta dacă nu va primi plata datorată, a spus purtătorul de cuvînt Gazprom Sergey Kupriyanov la postul de televiziuane Russia 24.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав