X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Statul moldovenesc ar trebui să-și recapete mîndria. Opinie (VIDEO)

25 iun. 2021,, 15:56 (reactualizat 26 iun. 2021,, 14:43)   Societate
4614 11

Cetățenii Republicii Moldova doresc ca statul moldovenesc să recapete în sfîrșit ceea ce este propriu poporului nostru - mîndria.

Această opinie a fost exprimată de jurnalistul, fostul deputat Constantin Starîș în cadrul emisiunii sale de autor "Разбор полетов", relatează Noi.md.

El a amintit că în cei 30 de ani de independență a Republicii Moldova, cetățenilor țării noastre le-a fost de multe ori frică, dar și de mai de multe ori rușine, inclusiv pentru faptul că ambasadorul României în public declară că noi, cetățenii unui stat suveran, ar trebui să ne vaccinăm nu împotriva COVID-19, dar împotriva "moldovenismului primitiv", iar la acest lucru nu a reacționat nici președintele, nici șeful guvernului, nici Ministerul Afacerilor Externe.

"Este o rușine! Căci, prin "moldovenism primitiv" se are în vedere chiar dreptul nostru de a ne numit cu numele nostru vechi. Este păcat că în acest moment nimeni nu poate și nu vrea să-ți protejeze dreptul suveran. Iar cînd ministrul Afacerilor Externe al României propune la modul cel mai serios ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei să recunoască limba moldovenească ca inexistentă, este o rușine, pentru că încă mai există un teritoriu titular, de fapt - Republica Moldova, și există o populație în ea, precum și lideri care au fost aleși de această populație. Dar acum reiese că statul, populația și liderii săi pot fi pur și simplu ignorați, cel puțin pînă cînd ne vom vaccina cu toții împotriva "moldovenismului primitiv". De ce, spun ei, să-i întrebăm pe acești "primitivi"... Și acest lucru este imposibil... E rușine!!!", a subliniat Constantin Starîș.

Potrivit lui, este o rușine pentru cei care ar fi trebuit să se indigneze, dar au tăcut din nou, doar pentru că cred la fel...


"Acesta nu este nici măcar un complex politic, ci unul psihologic: să crești într-un sat moldovenesc, într-o familie moldovenească și apoi, după ce ai ajuns la un anumit nivel în carieră, să-ți fie rușine de originea ta, să-ți fie frică să nu fii considerat "primitiv". Ei bine, cînd lor le este frică, nouă ne este rușine. Și nu poți face nimic în privința asta. Dar întotdeauna, întotdeauna trebuie să întrebați oamenii: "Dar vouă nu vă este rușine de noi?". Căci numai oamenii care te aleg ar trebui să determine totul în viața ta, inclusiv măsura și conținutul temerilor tale și nu există o altă modalitate civilizată de a determina denumirea unei națiuni și a unei limbi cu precizie științifică, în afară de a întreba oamenii la referendum. De aceea există nu numai limba sîrbă, ci și croată, slovenă și muntenegreană. De aceea, limba macedoneană și bulgară se numesc pur și simplu macedoneană, pentru că au întrebat oamenii, și nu au discutat aceste probleme cu țări terțe", a spus jurnalistul.

El a amintit că în timpul președintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, președintele României, Traian Băsescu, a venit la Chișinău într-o vizită, iar după discuția cu Voronin, el a spus că Republica Moldova merită respect ca stat suveran și independent.

"Băsescu este unionist. Dar a spus ceva, ce la acel moment era un adevărat absolut. Păcat că numai în acel moment. După cum a scris Pușkin: "El și-a impus respectul...". Respectul este ceea pe ce se construiesc statele și relațiile internaționale. Cînd tu te respecți, te vor respecta și alții. Respect de sine, dar nu "ce ați dori"..."Ce ați dori" este pentru lachei și chelneri, dar noi sîntem totuși un popor. Orice ar gîndi conducătorii noștri despre noi. Și nouă de multe ori ne este frică și rușine. Ne este frică pentru noi înșine și pentru cei dragi și ne este rușine pentru ei. Și ne-am dori ca statul nostru să capete din nou ceea ce este specific poporului nostru. Aceasta este mîndria!", a subliniat Constantin Starîș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?