TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Statistică: Numărul deputatelor în Parlamentul Republicii Moldova este în creștere

În actuala componență a Legislativului Republicii Moldova sînt 26 de deputate, inclusiv Președintele forului legislativ. Astfel, aproape fiecare al patrulea deputat în Parlamentul de Legislatura a X-a este femeie.

În prezent, din cele 11 comisii parlamentare permanente, 3 sînt conduse de femei: Comisia politică externă şi integrare europeană – președinta Violeta Ivanov, Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice – președinta Doina Gherman, Comisia mediu și dezvoltare regională – președinta Marina Tauber.

Statistica arată că ponderea femeilor alese în Parlamentul Republicii Moldova este în creștere. Dacă în Legislatura precedentă din numărul total de membri ai Parlamentului 18 deputați sau 17,8 la sută erau femei, atunci în prezent cota femeilor constituie 25,7%.

Deputatele au fost implicate în 297 de inițiative legislative din totalul de 314 inițiative înregistrate de fracțiunile parlamentare.

Conform situației din 31 decembrie 2020, ponderea femeilor în componența fracțiunilor parlamentare era de 36,4% la Fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA, 33,3% – Fracțiunea Partidului ”Șor”, 27,3% – Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, 21,6% – Fracțiunea PSRM, 20% – Fracțiunea PAS, Blocul ACUM și 14,3% – Grupul parlamentar ”Pro MOLDOVA”.


De remarcat că în 2016 Parlamentul a introdus cota de gen de reprezentare minimă obligatorie a ambelor sexe de 40%.

Din 1990 și pînă în prezent, componența de gen a Parlamentului, ca raport la numărul total de deputați, a avut o dinamică pozitivă considerabilă. Ponderea femeilor în Legislativul Republicii Moldova a crescut aproape de 8 ori.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load