X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Statistica: Aproape jumătate dintre profesorii din Moldova au peste 50 de ani

19 ian. 2022,, 13:00   Societate
3025 1

Educaţia în Republica Moldova se face cu profesori tot mai bătrîni şi tot mai puţini. Potrivit Biroului Național de Statistică, aproape jumătate dintre ei au peste 50 de ani, iar fiecare al cincilea - peste 60 de ani. Cel mai mare deficit de cadre didactice e în mediul rural, unde tinerii specialişti evită să meargă. Directorii instituţiilor de învăţămînt spun că singura soluţie sînt pensionarii, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

"Aş dori ca să fiu acasă, căci este foarte bine, mai ales după 48 de ani de muncă, dar mi-i jale de elevi şi de părinţi.", a declarat Efimia Lipcan, profesoară de matematică.

Fiodor Grigoriţa e de 43 de ani la catedră şi speră ca în curînd să îi lase locul unui tînăr specialist.

"Lucrez aşa cam cu forţa, fiindcă vîrsta este înaintată, este greu de lucrat, dar, totuși, încercăm să ne ţinem la nivelul care trebuie.", Fiodor Grigorița, profesor de educaţia fizică, Liceul teoretic "Olimp" din satul Costeşti, raionul Ialoveni.

Maria Garabagiu are 73 de ani şi încă e în mijlocul copiilor cărora le destăinuie tainele cifrelor şi ecuaţiilor.

"Dacă o să ne vină cadre tinere şi ne dă Domnul puteri care le mai avem acum şi mai departe, o să fiu în stare să fiu mentor şi la tinerii specialişti.", a spus Maria Garabagiu, profesoară de matematică, Liceul teoretic "Olimp" din satul Costeşti, raionul Ialoveni.

La Liceul Teoretic "Olimp" din satul Costeşti, raionul Ialoveni, sînt opt profesori pensionari.

"Avem nevoie de cadre didactice la toate disciplinele unde sînt pensionari, educaţia fizică, matematică, limba engleză ne-ar trebui.", a declarat Maria Bivol, directoarea Liceului Teoretic "Olimp" din satul Costeşti, Ialoveni.

Printre puţinii tineri care aleg să fie profesori este şi Adrian Golban. A venit la catedră după 15 ani de muncă în domeniul IT.

"Am simţit că este nevoie aici de mine, asta a fost cel mai important. Elevii sînt minunaţi, au un potenţial foarte mare şi am simţit că trebuie să fiu aici cu ei, simt că locul meu este aici.", a spus Adrian Golban, profesor de informatică, Liceul teoretic "Olimp" din satul Costeşti, raionul Ialoveni.

Din cei 34 de dascăli de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din satul Sipoteni, Călăraşi, şase sînt pensionari.

"Am plecat la pensie liniştită, trei luni de toamnă am stat acasă este foarte bine, dar am revenit pentru că respect direcţia liceului şi profesoara care s-a îmbolnăvit.", a mai spus Efimia Lipcan, profesoară de matematică.

"Şi iată-mă sînt al zecelea an după pensie, m-am gîndit de foarte multe ori să las, chiar şi anul trecut, dar de fiecare dată au fost părinţi sau elevi care m-au rugat.", a spus Ecaterina Rău, profesoară de limba şi literatura romînă.

Anul trecut, din 217 absolvenţi ai Universităţii Pedagogice, 168 au devenit profesori, dar o parte dintre ei deja au renunţat.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?