X 
Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

START evaluării integrității noilor candidați non-judecători la funcții în Consiliul Superior al Magistraților

19 mai. 09:43   Societate
1738 0

Comisia Pre-Vetting a transmis noilor candidați non-judecători care aspiră la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) formularul Declarației pentru 5 ani, demarînd astfel procedura de evaluare a acestora.

Cei nouă candidați, declarați eligibili de către Parlament să participe la concurs, urmează să returneze Comisiei prin e-mail declarația completată, precum și oricare alte documente necesare în funcție de caz, în termen de 7 zile de la solicitare, pînă la sfîrșitul zilei de 25 mai, 2023.

Declarația pentru 5 ani, conform art. 9 alin. (2) din Legea nr.26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, include informațiile privind bunurile și interesele personale ale candidaților, dar și lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public. Candidații care nu au fost anterior subiecți ai declarării averilor și intereselor personale, conform Legii nr. 133/2016, urmează să completeze declarații de avere și interese personale pentru fiecare din ultimii cinci ani (perioada 2018 - 2022) pentru care nu a fost depusă o declarație anuală.

După recepționarea declarațiilor din partea candidaților, Comisia Pre-Vetting va analiza veniturile și proprietățile candidaților și ale familiilor acestora, în temeiul unor cercetări extinse a datelor relevante colectate din sistemele informaționale publice, acumulate de la persoane fizice și juridice, și în urma comunicării ulterioare cu candidații.

Este de menționat că, potrivit art. 9 alin. (2) din Legea nr. 26/2022, neprezentarea în termen a Declarației pentru 5 ani și a declarațiilor anuale, cînd e relevant, constituie temei pentru constatarea de către Comisie a nepromovării evaluării de către candidat.


Comisia Pre-Vetting precizează că, săptămîna trecută, a transmis candidaților un exemplu completat al Declarației pentru 5 ani, în scopul informării prealabile, dar și pentru a oferi mai mult timp pentru pregătirea informațiilor necesare completării documentului. Adițional, candidații au primit spre completare Chestionarul privind integritatea etică care, spre deosebire de Declarația pentru 5 ani, este voluntar. Chestionarul de etică solicită informații primare referitoare la integritatea etică a candidatului și urmează a fi trimis Comisiei pînă pe 1 iunie, 2023.

Modelul Declarației pentru 5 ani, răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de completarea acesteia, precum și Chestionarul privind integritatea etică pot fi accesate pe site-ul Comisiei - https://vetting.md/chestionare/.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?