X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile

21 sep. 2023,, 13:22   Societate
3220 3

Parlamentul a votat astăzi pentru prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile începînd cu 2 octombrie 2023.

Potrivit membrilor executivului, necesitatea prelungirii stării de urgență a fost determinată de riscurile persistente la adresa securității țării noastre, ca urmare a războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și pentru asigurarea continuă a serviciilor de infrastructură, energie și gaze.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au menționat că, înaintea sezonului sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din țara vecină, ceea ce a ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova, așa cum s-a întîmplat și anul trecut.

Dependența de infrastructura energetică din sudul Ucrainei reprezintă o vulnerabilitate majoră cu impact asupra stabilității și echilibrului energetic din Republica Moldova, precum și cu potențial impact economic și social. În acest context, prelungirea stării de urgență ar permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova.

De asemenea, au fost luate în considerare potențialele riscuri în domeniul securității cibernetice și informaționale, a infrastructurii de comunicații și de transport, care ar putea afecta negativ economia națională și mobilitatea populației.

Pentru prelungirea stării de urgență au votat majoritatea parlamentară.

Amintim că starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinînd cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.

2
0
0
1
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?