X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Stamate: ”Nu am găsit niciun temei pentru a refuza numirea lui Musteață la CSJ”

10 feb. 2022,, 07:35   Societate
3108 0

Președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, susține că nu au existat motive pentru a refuza numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar faptul că a activat în perioada lui Plahotniuc nu este un argument, notează noi.md cu referire la unimedia.

„În perioada în care Republica Moldova a fost subminată de sistemul lui Plahotniuc, în sistemul public și în justiție au lucrat mulți oameni. Doar acest simplu fapt nu este un temei pentru a-i descalifica din start”, a declarat Olesea Stamate, în cadrum emisiunii Secretele Puterii, de la Jurnal TV.

„Cum se luau deciziile în CSM anterior... este clar că e un organ colegial și nu toate deciziile depind de o singură persoană, adică nicio decizie, de fapt, nu depinde de o singură persoană, aceste decizii sînt luate în mod colegial. Cum se discută și cum agreează ei pe interior eu nu știu și, respectiv, pentru deciziile pe care le-au luat, probabil fiecare își asumă responsabilitatea și dacă le pare sau nu le pare rău se gîndesc seara, înainte de a merge la somn”, a menționat Olesea Stamate.

„Atunci cînd am evoluat dosarul lui Dorel Musteață la Comisia juridică noi nu am găsit niciun temei pentru a-i refuza, deoarece acele informații care au apărut public vizavi de averea lui, apartamentul care ar fi fost achitat de către altcineva au fost în totalitate infirmate de domnul Musteață, cu probe, pe care le-a prezentat și jurnaliștilor. Deci, niciun temei legal de a nu-l confirma în funcție nu a fost. Parlamentul, de fapt, nu este cel care face numirile în funcție, ci doar finalizează procedura, deoarece ea începe de la CSM – organul care propune judecătorii pentru numirea în diverse funcții, iar Parlamentul sau președintele țării îi confirmă. Dacă sînt temeiuri îi poți refuza și atunci CSM mai vine încă o dată și solicită repetat numirea în funcție, dacă este cazul președintelui. Cu Parlamentul e un pic mai complicat, că Parlamentul este un organ politic”, a precizat președinta Comisiei juridice a Parlamentului.

Totodată, aceasta susține că omul nu poate fi descalificat din start doar în baza faptului că a activat în perioada cînd puterea în RM se afla în mîinile fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc: „În perioada în care RM a fost subminată de sistemul lui Plahotniuc, în sistemul public și în justiție au lucrat mulți oameni. Doar pentru simplul fapt că ei au lucrat în perioada lui Plahotniuc, într-o anumită instituție, nu este un temei pentru a-i descalifica din start. Au lucrat și judecători în sistemul de justiție, au lucrat funcționari publici în ministere în perioad alui Plahontiuc și în momentul în care acești oameni au făcut tot ce le stă în puteri să respecte legea și nu sînt probe pentru a demonstra contrariul, fain”.


Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție la începutul lunii noiembrie, 2021. Parlamentul a susținut candidatura acestuia cu 52 de voturi.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?