X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

Spitalul raional Sîngerei va folosi energie fotovoltaică

28 mar. 2023,, 07:21   Societate
2049 0

O treime din consumul anual de energie electrică a spitalului raional Sîngerei va fi generată de un sistem fotovoltaic, instalat pe acoperișul instituției cu sprijinul financiar extern.

Instalația a fost dată în exploatare astăzi, 27 martie 2023, și are o putere totală de 84 kW.

Spitalul raional Sîngerei a fost selectat în calitate de instituție beneficiară în urma unui concurs public lansat în vara anului 2021. La competiție au participat 18 instituții publice din șapte raioane ale Republicii Moldova. În urma evaluării, au fost selectate două locații pentru instalarea panourilor fotovoltaice: Spitalul raional Sîngerei și Centrul de plasament din Sculeni, raionul Ungheni.

Instalațiile fotovoltaice sporesc reziliența energetică a celor două instituții prin reducerea consumului de energie electrică din rețeaua centralizată și, nemijlocit, implică facturi mai mici.

„Implementarea unor asemenea proiecte de eficiență energetică a devenit posibilă odată cu dezvoltarea în legislația națională a mecanismului de contorizare netă. Anume acest mecanism este unul de succes, deoarece necesită investiții mai mici. Nu e nevoie de acumulatoare costisitoare, acest rol jucându-l rețeaua electrică centrală. Vom dezvolta acest mecanism în continuare, pentru ca orice instituție publică să poate beneficia”, a afirmat Victor Parlicov, Ministrul Energiei.


Potrivit calculelor preliminare, instalația de pe acoperișul spitalului raional Sîngerei urmează să genereze anual peste 100 mii de kWh, ceea ce reprezintă circa 30 la sută din necesitatea anuală curentă de energie electrică a instituției.

Costurile totale ale sistemului fotovoltaic și al lucrărilor de modernizare a rețelelor electrice a fost de aproximativ 98,6 mii dolari SUA. Resursele financiare urmează să fie restituite timp de maxim șapte ani de Consiliul raional Sîngerei, din contul economiilor la consumul de energie electrică. Banii vor fi utilizați ulterior pentru implementarea altor proiecte de eficiență energetică.

Clădirea spitalului raional Sîngerei a fost dată în exploatare în anul 1967 și are o capacitate totală de 180 de locuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав