TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Spiridon Mocanu – legenda dansului popular

Astăzi se împlinesc 89 de ani de la nașterea reputatului dansator moldovean Spiridon Mocanu. S-a născut pe 18 aprilie 1932, în orașul Cahul. În 1966 a absolvit secţia de coregrafie a şcolii de muzică "Ştefan Neaga" din Chişinău.

Din 1949 - artist în Ansamblul de dansuri populare "Joc", ajungînd în scurt timp unul dintre principalii solişti ai acestuia. S-a remarcat îndeosebi în dansurile comice, umoristice şi în scenele coreografice populare: "Baba mea", "Badea Macovei", "Păcală", "M-am pornit la Chişinău", "Chiriac", "Logodna" ş.a. A participat la numeroase turnee în ţară şi peste hotare fiind laureat al festivalurilor internaționale ale tineretului și studenților, în anul 1953 la București și 1957 la Moscova. La Festivalul Unional al Tineretului de la Moscova din l957 sceneta coregrafică „M-am pornit la Chişinău", interpretată de artiştii Spiridon Mocanii, Ion Furnică, Liubomir Iorga şi Nadejda Gorodeţcaia, a cîştigat Premiul întîi şi Medalia de Aur, ridicînd astfel prestigiul Ansamblului „Joc" şi al culturii naţionale moldoveneşti la o treaptă nouă pe piedestalul de onoare al culturii universale.

Spiridon Mocanu a montat o serie de dansuri interpretate de ansamblul „Joc". Nuvelele umoristice „Baba mea" şi „M-am pornit la Chişinău" lasă o impresie memorabilă. Miniaturile „Jocului", în care şi-a găsit expresie vie una din cele mai caracteristice trăsături ale moldoveanului - umorul sînt de un farmec irepetabil. De menţionat că aceste scenete coregrafice s-au bucurat la vremea lor de un colosal succes, fiindcă fiecare din ele încheagă un chip aparte un caracter original, redat cu mare măiestrie de Spiridon Mocanu.

Citiți continuarea pe moldovenii.md.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load