Din această cauză, crește riscul declanșării și răspîndirii afecțiunilor gastro-intestinale, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.
Folosirea apei din surse sigure este principala recomandare a specialiștilor în sănătate publică. Totodată, spălarea și tratarea termică a fructelor și legumelor sînt indispensabile pentru a preveni eventuale afecțiuni, ne-a spus șeful Direcției Managementului Urgențelor de Sănătate Publică de la ANSP, Vadim Rața.
„Cea mai mare recomandare este utilizarea apei potabile numai din surse sigure, adică apeduct, dacă este sigură, apă îmbuteliată, în lipsa acestor capacități. Deci, se recomandă insistent apa să fie fiartă, apoi răcită, pentru utilizare, pentru consum, pentru a fi băută, pentru pregătirea bucatelor. De asemenea, se recomandă a utiliza apă sigură, deci fie din apeduct, fie îmbuteliată, fie fiartă și răcită. De asemenea, se recomandă să fie spălate bine fructele, legumele, înainte de a le consuma, tratarea termică a alimentelor, deoarece, de asemenea, pot fi contaminate”.
În urma ploilor din ultimele zile, circa 100 de fîntîni publice și individuale au fost inundate la Cantemir, Leova și Hîncești, arată datele preliminare ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Inundarea fîntînilor poate duce la poluarea apei și, în consecință, la răspîndirea unor boli, atenționează Vadim Rața.
„Odată cu inundațiile, știm că unica sursă de apă potabilă sînt fîntînile individuale sau fîntînile publice. Respectiv, este riscul foarte mare de apariție a bolilor diareice acute, a bolilor cum sînt hepatita virala A, a altor boli diareice, de asemenea diverse forme de intoxicații, fie cu substanțe chimice, fie cu alte substanțe, pentru că nu știm cu ce a fost poluată apa din aceste fîntîni”.
Ploile din ultimele zile au afectat mai multe gospodării din zonele de centru și sud, în special localitățile de cîmpie și cele aflate la o altitudine joasă, unde apa a pătruns în beciuri, fîntîni și alte spații subterane. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, situația epidemiologică este monitorizată, iar instituția va oferi în continuare informații și recomandări pentru siguranța populației. Specialiștii estimează că precipitațiile vor începe să scadă din 17 septembrie 2024, dar riscurile de inundații vor persista pînă nivelul apei va reveni la normal.
Adăuga comentariu