X 

Spătaru îi dă peste nas lui Șor: „Să își numere banii împreună cu procurorii”

3 oct. 13:16   Societate
2422 0

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Arina Spătaru a reacționat la denunțul politicianului fugar Ilan Șor. Pentru NewsMaker, Spătaru a declarat că acțiunea este „o nouă bătaie de joc a lui Ilan Șor la adresa cetățenilor Republicii Moldova” și i-a repetat invitația de acum cîteva zile – „să revină în țară și să își numere banii împreună cu procurorii”.

„Nimic nou din partea domnului Șor. Are nostalgii după regimul lui Plahotniuc, cînd denunțurile orchestrate de infractori erau luate în serios. Noi repetăm invitația de acum cîte zile. Îl așteptăm cu nerăbdare pe cetățeanul Ilan Șor să revină în țară, să dea declarații la procuratură, și să își numere banii împreună cu procurorii. Slabo? Serios vorbind – aceasta este o nouă mostră de bătaie de joc a lui Ilan Șor la adresa cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Spătaru pentru NewsMaker.

„Cum altfel putem numi această acțiune în care el apelează la justiția Republicii Moldova, justiție pe care o sfidează deja de mai bine de 3 ani. Justiția din Moldova îl cheamă acasă să stea la pușcărie și el refuză. Justiția din Republica Moldova l-a găsit vinovat în furtul miliardului și el refuză să întoarcă banii. Dar tot el, Ilan Șor pretinde că apelează la justiția din Republica Moldova pentru a-i întoarce o pretinsă sumă de 1,5 milioane de dolari. Astfel, domnul Șor își mai bate joc odată de instituțiile din Republica Moldova, de statul Republica Moldova, de cetățenii Republicii Moldova”, a adăugat Spătaru.

Președinta ALDE a mai spus că „Ilan Șor pozează în victimă nu în față autorităților Republicii Moldova”.

„El știe că asta nu-l scapă de pușcărie. El pozează în victimă în fața agenților Kremlinului. Înțelegem că Ilan Șor încearcă în acest mod să-și justifice eșecul în fața oamenilor lui Putin dar este cunoscut de toți că Moscova nu crede în lacrimi” a conchis politiciana.


De menționat că Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sînt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Potrivit procurorului general interimar Ion Munteanu, Ilan Șor și Alexandr Nesterovschi ar fi încercat să o mituiască pe fosta deputată DA Arina Spătaru, în prezent președinta ALDE, pentru ca aceasta să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui Șor. În schimb, Șor i-ar fi promis fostei parlamentare bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii.

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amînate pe diverse motive.

Șor a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele acestuia.

Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Pe 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, iar bunuri în valoare de 5 miliarde de lei au fost confiscate.

5
2
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?