AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 466 469  Au ieșit 381 000​  Au rămas 85 469     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 909
Criza energetică stiri: 730

Spatari: O doamnă a beneficiat de indemnizații 10 ani și nu a muncit

29 noi. 2021,, 21:55   Societate
2054 3

Concediile de îngrijire a copilului care sînt atipic de lungi, iar Moldova ar deține recordul în acest sens, afirmă ministrul Muncii, Marcel Spătari.

Acesta subliniază că la moment sînt cazuri cînd o femeie beneficiază de indemnizații ani la rînd fără să muncească și nu este un lucru sustenabil, însă acestea sînt necesare atîta timp cît țara nu are alte soluții alternative, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Precizările au fost făcute astăzi la Radio Sputnik Moldova.

„Nu avem un sistem de creșe în Moldova. Astăzi, dacă toate creșele de stat ar fi pline cu copii și doar fiecare al 5-lea copil ar putea intra în creșă, 20% din toți copiii din Moldova pot preluați de creșele care există.

Ce facem cu cei 80% din copii? Ce facem? Îi lăsăm acasă să îngrijească mamele și pentru asta plătim indemnizații din bugetul asigurărilor de stat timp de 3 ani.


Statul este slab și creșele au fost distruse în timp, acum cea mai simplă soluție și cea mai costisitoare ar fi să construim creșe în toată țara și să angajăm oameni, dar nu avem bani.

Lucrul acesta trebuie discutat și cu ministerul Educației, dar noi am semnalat o problemă.

Una care este compensată prin aceste concedii foarte lungi de îngrijire a copilului care sînt atipic de lungi, deci Moldova deține recordul la cele mai lungi concedii de îngrijire a copiilor, tocmai din acest considerent, noi pe de o parte recunoaștem că avem o problemă, dar nu umblăm la problemă și băgăm o măsură care să compenseze acea problemă.

În timp asta afectează și femeile pentru că o femeie care îngrijește de un copil 3 ani, se naște al 3-lea copil mai stă acasă doi ani, ea este 5 ani în afara activității, dar să știți că sînt foarte multe mame care beneficiază și de îndemnizația pentru îngrijirea copilului, dar și muncesc, pentru că legea nu interzice.

Asta se face pentru a stimula femeile să revină în cîmpul muncii.

Cunosc cazuri personal, nu o să zic unde, în care o doamnă a beneficiat de aceste indemnizații și nu a muncit, nu cred că este un lucru sustenabil nici din punct de vedere economic.

Ele sînt necesare atîta timp cît nu avem soluții alternative. Soluții mai bune pentru mame nu există”, a declarat ministrul.

Acesta menționează și despre lipsa unui standard de calificare pentru bone în țară.

„Activitatea bonelor nu este reglementată, doar în ultima redacție a clasificatorului de ocupații care a fost aprobată de noi prin octombrie a fost introdusă această meserie, dar ea nu este reglementată, certificată, nu avem standarde de calitate pentru profesia de bone”, a adăugat acesta

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав