Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

SOS! Nistrul continuă să scadă, la Soroca se poate trece pe jos

27 iun. 2022,, 17:30   Societate
3874 0

Unul dintre cele mai mari rîuri din Europa de Est – Nistrul – continuă să scadă rapid, iar în viitorul apropiat acest lucru poate duce la faptul că orașele mari din regiune, inclusiv Chișinău, Odesa, Cernăuți, Izmail, vor rămîne fără apă potabilă.

Despre aceasta a transmis postul de televiziune transnistrean TSV, menționînd că, după cum consemnează ecologiștii, în această vară în regiunea Soroca din Moldova, Nistrul s-a transformat deja într-un pîrîu, iar acum artera de apă navigabilă odinioară cu curgere plină poate fi traversată pe jos de la un mal la altul.

Ecologiștii care studiază Nistrul explică dispariția apei din rîu prin doi factori. Unul dintre ele este un complex hidroelectric din Ucraina. Datorită centralei de acumulare prin pompare Nistru din regiunea Cernăuți din Ucraina, un complex de stocare prin pompare care acumulează rezerve uriașe de apă în depozite pentru a menține stabilitatea instalațiilor de producere a energiei, Nistrul pierde anual aproximativ 15 la sută din apă.

În plus, schimbările climatice sînt și ele semnificative: vremea este mai caldă, precipitațiile sînt mai puține.


Ca urmare, marile orașe din Ucraina și Moldova ar putea rămîne fără apă potabilă în viitorul apropiat. Deja, ecologiștii înregistrează indicii scăzuți pînă la nivele critice ai Nistrului la stațiile de pompare care pompează apa din rîu în scopuri potabile.

Ecologul Ivan Ignatiev a remarcat că, în primul rînd, suferă acele teritorii care folosesc apa din Nistru în scop de băut.

„Avem orașe atît de mari ca același Chișinău, Odesa, Izmail, Cernăuți, ei folosesc direct apa din rîu în resursele potabile. „De exemplu, acum situația este așa încît la stațiile de pompare care alimentează cu apă același lac de acumulare Ghidighici rămîn aproximativ 40 de centimetri pînă la nivelul critic al apei”, a subliniat el.

Pe malul stîng al Nistrului, apa din acest rîu nu este folosită pentru băut, dar este nevoie de Nistrul plin pentru funcționarea sistemului de irigații. Din cauza adîncimii Nistrului, calitatea apei se deteriorează și ea. Cu cît este mai mic, cu atît este mai murdar. Acest lucru afectează resursele biologice ale rîului, numărul de pești este din ce în ce mai mic în fiecare an. Toate statele care folosesc rîul ar trebui să se alăture soluționării problemei Nistrului, cred ecologiștii.

Anterior, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat un nivel „portocaliu” din cauza scăderii nivelului rîului Prut. Din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor ridicate din 24 iunie pînă în 30 iunie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că Prutul a scăzut cu 20-23%, iar rîurile mici ale Republicii Moldova cu 10-25%, cu excepția afluenţilor stîngi ai Nistrului.

În acest sens, meteorologii fac apel la populație și agenții economici să consume rațional resursele de apă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?