Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

SOS! Ansamblul care de 25 de ani a dus faima Ivancei ar putea fi lichidat

22 ian. 2020,, 07:55   Societate
6778 0

Conducerea Primăriei satului Ivancea, raionul Orhei intenționează să lichideze ansamblul vocal folcloric Ivanceanca care de peste 25 de ani duce faima satului Ivancea atît în Moldova, cît și peste hotarele ei.

Acest lucru a fost comunicat portalului Noi.md de către consilierul local Victor Marahovschi la care au apelat după ajutor membrii acestui colectiv muzical, specificînd că conducerea Primăriei Ivancea distruge în mod consecvent tradițiile populare.

El au calificat drept strigătoare la cer situația în satul Ivancea cînd primarul nou ales împreună cu cîțiva consilieri ai săi intenționează să lichideze colectivul artistic care de peste 25 de ani duce faima satului Ivancea atît în Moldova, ctî și peste hotarele ei.

Ansamblul vocal folcloric Ivanceanca a fost creat în martie 1994 cu scopul păstrării tradițiilor, riturilor și obiceiurilor populare ale satului Ivancea, ocupînd un loc solid în viața culturală a satului, regiunii și republicii.

Pentru o măiestrie profesională înaltă și o mare activitate concertistică în 2006 colectivul s-a bucurat de titlul de „ansamblu exemplar”, reconfirmat de colectiv în 2009, 2012 și 2016. Acest ansamblu este o echipă formată din tovarăși de idei și entuziaști care sînt cu adevărat îndrăgostiți de cîntec. Nu economisesc niciun efort și nici timp pentru ceea ce iubesc. Și acest lucru ajută la îmbunătățirea calității interpretării cîntecelor.


Începînd cu ziua fondării ansamblul s-a angajat serios în studiul și promovarea culturii strămoșilor. A colectat buche cu buche, a restaurat și a readus la viață diverse melodii. Ansamblul vocal interpretează cântece vechi (transmise de la părinți) și melodii moderne ucrainene, moldovenești și piese ale altor națiuni. Echipa este formată din 10 persoane în vîrsta de la 23 la 65 de ani.

Pe parcursul activității sale artistice ansamblul a reînviat și a interpretat pe scenă peste 300 de cântece și colinde ucrainene, moldovenești și alte melodii, ritualuri muzicale (Rusalii, petrecerea la armată, ritual de nuntă).

Repertoriul reflectă diversitatea formelor culturii tradiționale ucrainene și moldovenești. Repertoriul ansamblului este completat la întâlnirile cu bătrânii satului, purtători ai culturii moldovenești și ucrainene. Datorită ei, repertoriul ansamblului a fost completat cu noi rituri, obiceiuri și cântece.

Entuziasmul și perseverența membrilor ansamblului, dorința de a oferi oamenilor bucuria și frumusețea cântecului ucrainean au făcut ca colectivul artistic să fie un participant dorit la toate festivalurile raionale, republicane și internaționale. Pentru un nivel performant al interpretărilor ansamblul a fost numit câștigător al numeroaselor concursuri și festivaluri, învrednicindu-se de următoarele distincții:

Diplomă pentru participarea la Festivalul „Drag mi-i cintecul si neamul” complexul Etno - cultural Vatra; Concursul raional coral - vocal „Freamăt de codru”; Festivalul etniilor „Sub același cer”; Concurs rațional al obiceiurilor de iarnă „Să trăiți, să înfloriți”; la Festivalul Zonal „E vremea colindelor ...” și multe altele.

După cum a spus consilierul, colectivul vocal avea multe planuri înainte legate de participarea la festivaluri de diferite niveluri, creștere creativă, actualizarea repertoriului, dar, cel mai important, acesta a căutat să descopere tezaurul artei populare, tradițiilor creației rurale în fața tineretului, familiarizîndu-l cu sursa inepuizabilă a creației populare.

Potrivit lui Victor Marahovschi, nu este clară poziția noii conduceri a Primăriei și a unor consilieri care au organizat mai întîi persecutarea ansamblului pe rețelele de socializare, iar ulterior au anunțat în general o reducere a finanțării acestuia. Deși, potrivit membrilor ansamblului, salariul îl primesc doar liderul ansamblului și acompaniatorul, ai căror bani sînt apoi împărțiți egal între ceilalți membri ai colectivului.

„Ce este aceasta? Cum să înțelegem o dorință atât de aprigă de a distruge ceva ce a fost recreat și păstrat atît de greu de mai bine de un sfert de secol? Să fie oare interesul comercial sau ambițiile personale ale cuiva mai mari decât dorința oamenilor de a păstra în propriul lor sat, în propria lor casă legătura morală și spirituală dintre epoca contemporană și istoria națională?!”, se arată nedumeriți membrii ansamblului vocal folcloric Ivanceanca.

Jurnaliștii portalului Noi.md au încercat să obțină un comentariu referitor la situația creată cu primarul satului Ivancea, însă acesta nu a dorit să comenteze acuzațiile făcute de membrii colectivului artistic în adresa sa și pur și simplu a închis telefonul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?