COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sondaj: Problemele care îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni

Sondaj: Problemele care îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni

Sărăcia, lipsa banilor şi prețurile înalte sînt problemele care alarmează cel mai mult populația din Republica Moldova.

Pandemia de coronavirus de tip nou, sănătatea proprie, situația din sistemul sanitar, sînt plasate pe al doilea loc, urmate de situația demografică a țării şi migrația excesivă a populației, transmite IPN.

Sînt datele unui studiu sociologic inițiat și desfășurat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.Potrivit sondajului, marea majoritate a respondenților au menționat că sînt foarte mult informați despre virusul COVID-19 (54%). Iar în ceea ce priveşte sursele de informare, cele mai importante sînt televiziunea și rețelele de socializare. Respondenții au mai fost întrebați dacă COVID-19 este prima pandemie care a amenințat omenirea, 70% au negat acest fapt.


La subiectul alegrilor, dacă duminica viitoare ar avea loc un scrutin parlamentar, 21% nu ar ști cu cine să voteze, iar 9% nu ar participa la vot. Prin urmare, aproximativ fiecare al treilea cetățean al țării nu va fi în stare să facă o alegere întemeiată. Dintre respondenții care împărtășesc anumite convingeri politice, cei mai mulți au pledat în favoarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – 48,6%, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate – 21,9%.

La întrebarea deschisă: „Ce trebuie să se întîmple ca societatea din Republica Moldova să fie mai unită?”, răspunsurile pot sugera care sînt factorii pe care respondenții îi percep drept importanți pentru susținerea sentimentului de unitate. Cei mai mulți dintre respondenți, peste 1/3, au menționat ridicarea nivelului de bunăstare a populației și a calității vieții soluția pentru ca societatea din Republica Moldova să fie mai unită.

Mai concret, respondenții au specificat nevoia creării mai multor posturi de muncă bine plătite, majorarea pensiilor și salariilor, o atenție mai mare acordată celor nevoiași, de făcut regulă în plata impozitelor, diminuarea fenomenului migrației. Aproximativ fiecare a cincea persoană menționează printre soluții schimbarea de mentalitate.

Răspunsurile din această categorie se referă la viziuni, norme și valori comune. Tot fiecare al cincilea respondent nu vede nici o soluție viabilă pentru ca societatea din Republica Moldova să fie mai unită.

Sondajul cu genericul „Solidaritatea socială în contextul pandemiei COVID-19” a fost realizat la telefon în perioada 1-7 mai curent, pe un eșantion de 1141 respondenți, din 418 localități cu o eroare maximală de + 3,0%.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load