X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 936

Sondaj: Ce salariu ar fi suficient pentru moldoveni, ca să nu plece din țară

21 noi. 2020,, 13:33   Societate
5007

Majoritatea moldovenilor spun că dacă ar primi lunar un salariu net de 13.450 de lei, acest fapt i-ar determina să rămînă în țară și să nu emigreze.

Această sumă este de două ori mai mare decît salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6.600 de lei/lunar. Datele au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinii realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 1.100 persoane de către CBX-AXA, notează unimedia.info.

Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din țară este cu 14,6% sau 1.710 lei/lunar mai mare decît anul trecut. Este cea mai mare creștere din toți cei 4 ani de cînd IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje.

Așteptările salariale diferă substanțial, în dependență de vîrsta respondentului. Astfel, tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, de 15.920 lei/lunar, cea ce este cu 40% mai mult decît așteptările persoanelor în vîrstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 lei/lunar. Însă aici trebuie să atragem atenția asupra unui aspect important. Așteptările oamenilor în vîrstă, apți de muncă, sînt de două ori mai mari decît salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sînt de 4 ori mai mari decît pensia medie lunară. Această înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sînt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sînt de 4 ori mai mici, decît așteptările lor.

În dependență de locul de trai al respondenților, există o diferență dintre cei care locuiesc în orașe și așteaptă un salariu mediu lunar de 13.810 lei și locuitorii din sate, care s-ar mulțumi și cu 11.530 lei/lunar.


Prezintă interes așteptările salariale ale familiștilor, care diferă esențial după numărul de copii cu vîrsta de pînă la 18 ani din familii. Astfel, cele mai mari așteptări salariale sînt la familiile cu 1 sau doi 2 copii, iar cele mai mici la familiile fără copii sau la cele cu 3 și mai mult.

În dependență de studiile respondenților, salariile cele mai mari le așteaptă persoanele cu studii superioare 15.940 lei/lunar, cu 32% mai mult decît persoanele cu școală medie sau studii incomplete, care s-ar mulțumi și cu 12.090 lei/lunar.

Un aspect interesant prezintă așteptările salariale în dependență de preferințele politice ale respondenților. Astfel, cele mai mari așteptări salariale au persoanele care pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Așteptările lor sînt de 14.680 lei/lunar. La popul opus, cu cele mai mici așteptări salariale sînt persoanele care pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Pentru aceștia, un salariu de 11.800 lei/lunar este suficient pentru a nu părăsi țara.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав