Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

Societatea civilă cere încetarea turismului pe plaja din Dumeni, raionul Rîșcani

15 sep. 2021,, 11:54   Societate
2917 1

Asociația Jurnaliștilor de Mediu a lansat astăzi, 15 septembrie, o petiție prin care colectează semnături pentru stoparea accesului turiștilor la plaja neautorizată din satul Dumeni (Rîșcani), pe o fîșie protejată prin lege de pe malul lacului Costești Stînca.

Plaja este situată la nici 30 m de gospodăriile localnicilor, în zonă de frontieră, unde activitățile de agrement sînt interzise.

Petiționarii spun că pe această porțiune, în fiecare sezon vin mii de turiști care se instalează cu corturile, lasă tone de gunoi, taie copaci, fac focul, pescuiesc, își petrec timpul în condiții insalubre (fără toalete, fără acces la baie), ascultă muzică la volum maxim în boxe pentru petreceri, inclusiv noaptea, tasează cu mașinile dîmbul de protecție, se distrează pe bărci cu motor etc.

În fîșia forestieră de pe mal sînt mai multe mormane de gunoi, cu muște, și miros corespunzător, iar corturile și alte spații de odihnă sînt instalate uneori și la 5-10 m distanță. În aceste condiții are loc poluarea apei și malurilor rîului cu deșeuri din plastic, sticle, resturi alimentare, excremente, seringi folosite și alte gunoaie, care acoperă, practic, întreg malul rîului pe toată întinderea satului.

Semnatarii mai spun că, potrivit legii, competența de a gestiona 100 m de la suprafața apei aparține Agenției Apele Moldovei. De asemenea, avînd în vedere că este zonă de frontieră, ține de poliția de frontieră să nu admită accesul pe plajă.


Unele responsabilități revin și Primăriei comunei Duruitoarea Nouă, poliției, precum și Inspecției Pentru Protecția Mediului. Nimeni însă nu are resurse suficiente să rezolve în mod individual problema plajei, spun petiționarii.

O colaborare intersectorială între structurile date însă nu există.

Pe 21 iulie curent, o petiție în acest sens către autoritățile locale a fost depusă și de localnicii satului Dumeni, însă fără un răspuns din partea autorităților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?