Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Socialiștii vor lupta cu CCA pentru respectarea normelor lingvistice

2 mai. 2018,, 10:50   Societate
3909 0

Partidul Socialiștilor (PSRM) va urmări ca, în procesul de monitorizare a mass-mediei audiovizuale, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) să țină cont în mod obligatoriu de normele științifice ale limbii de difuzare.

Declarația a fost făcută de către deputatul din partea PSRM, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, știință, cercetare, tineret, sport și mass-media Vlad Batrîncea, care a fost invitat la emisiunea „Mecanismul de acțiune”, moderată de Elena Levițchi-Pahomova și difuzată de NTV-Moldova, relatează Noi.md.

Deputatul a menționat că, din cauză că el nu a reușit să le explice reprezentanților CCA în Parlament că jurnaliștii nu pot fi impuși să spună „Chișinău” în loc de „Кишинев”, deoarece astfel sînt încălcate normele lingvistice existente, socialiștii au elaborat și înregistrat în Legislativ un proiect de lege care prevede obligativitatea respectării de către operatori a tuturor normelor limbii în care este difuzat produsul mediatic.

Astfel, modificările propuse la Codul audiovizualului prevăd că folosirea de către radiodifuzorul privat aflat sub jurisdicția Moldovei în servicii de programe a denumirilor de sate, comune, orașe și raioane în altă limbă decît cea de stat este efectuată în conformitate cu normele ortografice, ortoepice, morfologice și sintactice ale limbii respective.

„Poate fi orice limbă: bulgară, găgăuză sau engleză. Eu nu văd pe așa-numitele posturi românești, nu moldovenești, denumirea «London» în loc de «Londra». Dacă ei spun «Londra» în loc de «London», ei încalcă normele științifice și deontologice. Aici, pe postul de televiziune cu emisie în limba rusă, noi nu putem spune «Кишинев» în loc de «Chișinău», pe cînd ei pot spune «Londra» în loc de «London». Avem de a face cu un provincialism neînfrînat și analfabetism total. Ei au ajuns prea departe în politizare și acest lucru este deja absolut neștiințific și ilegal. Arată total ridicol pentru toți partenerii externi. Este o luptă cu propriile complexe”, a menționat Vlad Batrîncea.


„În țara noastră sînt mai puțin de 3 milioane de persoane. Noi locuim într-o lume globală. Sîntem pe locul cinci după viteza Internetului. Deși ei își doresc să cenzureze și Internetul, pentru ca prin intermediul lui să nu poată fi vizionate emisiunile posturilor rusești. Dar trăim între Est și Vest. Oamenii au preferențele lor, nu putem să ne impunem complexele pseudoștiințifice, politice în media, în politică. Nu putem încălca principiile limbii ruse, dacă în limba rusă vorbește circa un milion de cetățeni și 75 la sută din populație vizionează știrile și emisiunile în limba rusă. Nu putem să ne implicăm în politica de redactare a posturilor de televiziune cu anumite amendamente, nu putem să-i impunem să spună „кишинэуенцы„ în loc de „кишиневцы”. Doar există anumite norme științifice”, a specificat deputatul din partea PSRM.

El a menționat că proiectul de lege elaborat de Partidul Socialiștilor vizează nu numai limba rusă, dar și producția de știri, emisiuni, produse media în ansamblu, pentru ca companiile de televiziune să fie obligate să respecte la producerea acestora normele deontologice, științifice ale limbii de producție a produsului.

„Și niciun membru al CCA nu ar trebui să stea, să ne privească și să-și facă griji de ce noi am spus «Кишинев» în loc de «Chișinău». Deoarece este o altă limbă, există principiile unei alte limbi. Iar voi spuneți: învățați limbile! Ca să fie ca în Franța, Germania, alte țări. Spre exemplu, în sediul Consiliului Europei, acest templu al democrației, toate posturile de televiziune difuzează în limba lor. Și nimeni nu califică aceste limbi drept ocupante”, a menționat Vlad Batrîncea.

Potrivit lui, proiectul de lege elaborat de socialiști va obliga CCA în procesul de monitorizare să țină cont de normele științifice, deontologice ale limbii în care ei vizionează știrile.

Deputatul a specificat că autoritățile încalcă principiile europene ce țin de reprezentanța minorităților naționale în organele autorităților publice. „În cadrul CCA ar trebui să fie cel puțin un purtător de limbă rusă, o persoană care etnic nu aparține poporului moldovenesc. Potrivit normelor internaționale, jurnaliștii, prezentatorii de emisiuni au dreptul să spună „Кишинев”, deoarece în caz contrar ei vor înceta să fie profesioniști din punctul de vedere al limbii în care moderează emisiunea”, a specificat Vlad Batrîncea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?