COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Socialiștii au propus micșorarea vîrstei de pensionare

10 dec. 2020,, 12:15   Societate
20314 10

Vîrsta de pensionare în Republica Moldova ar putea fi micșorată. Deputații PSRM au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care se propune revenirea la ieșirea la pensie pentru femei la 57 de ani, iar pentru bărbați – la 62 de ani.

Potrivit inițiativei socialiștilor, mamele cu cinci și mai mulți copii urmează să se pensioneze la vîrsta de 54 de ani. De asemenea, se propune și modificarea perioadei stagiului de cotizare luat în calcul la stabilirea pensiei, scrie primul.md.

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a declarat că această inițiativă este dictată de mai mulți factori: speranța de viață, situația demografică, moștenirea unui sistem medical și de asigurare socială precare și condițiile de muncă.

”Noi sîntem obligați să restabilim dreptatea, să luăm toate măsurile de asigurare medicală și socială”, a declarat Odnostalco.

Socialistul a îndemnat toți deputații din Parlament să susțină acest proiect de lege.


Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea vîrstei de pensionare pînă la 63 de ani atît pentru femei, cît și pentru bărbați.

Amintim, Igor Dodon a declarat că ultimul decret pe care vrea să îl semneze în calitate de președinte al țării este acela de micșorare a vîrstei de pensionare. Șeful statului a menționat că semnarea acestui decret va fi una simbolică pentru el la încheierea mandatului.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽