TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Șoc: Un tată nu-și poate lua copiii din orfelinat (VIDEO)

În Moldova, copiii sînt neprotejați, pentru că ei pot fi luați fără vreo hotărîre judecătorească de la părinții care nu au fost lipsiți de nimeni de drepturile părintești, și transmiși altor persoane, vînduți peste hotare și nimeni nu poartă răspundere pentru asta.

Declarația a fost făcută de Igor Spînu – un tată care s-a pomenit într-o astfel de situație și nu-și poate găsi și lua din orfelinat cele două fiice ale sale-Alexandra și Sofia, pe care, în baza unor hîrtii, potrivit lui, false din partea organizației neguvernamentale - Centrul Național pentru prevenirea abuzului față de copii Amicul, fără decizia instanței, au fost luate anterior la orfelinat după moartea mamei și nu le permit să revină acasă, ieri a devenit cunoscut faptul că ele au fost duse într-o direcție necunoscută și transmise persoanelor care au permisiunea de a scoate copiii din țară, transmite Noi.md.

Igor Spînu, împreună cu mai mulți activiști civici, a venit în această dimineață la orfelinat pentru a afla ce s-a întîmplat, unde se află fiicele sale, cum și unde au fost repartizate și din ce motiv, dacă nu există nici o hotărîre judecătorească corespunzătoare, iar el însuși nu este lipsit de drepturi părintești. Cu toate acestea, el așa și nu a reușit să afle unde au dispărut fiicele sale. Reprezentanții orfelinatului nu au dat explicații clare și au chemat paza.

Bărbatul a cerut explicații în toate organe competente posibile, precum și la poliție, cerîndu de la primele asistență și protecție a copiilor, iar de la poliție – să constate lipsa copiilor din orfelinat, fără decizia instanței de judecată și imposibilitatea de a afla soarta lor de către părintele care nu a fost decăzut din drepturile părintești.

Igor Spînu a spus că fetele se aflau la orfelinat din 14 februarie 2019, iar ieri s-a aflat că au fost transmise din motive necunoscute și nu se știe unde și în baza căror documente.


Bărbatul a menționat că în Moldova funcționează regulile de protecție a copiilor împotriva violenței în familie și există proceduri elaborate de ani de zile, cînd la semnalul și declarația că în familie există un act de violență față de copii se aplică proceduri speciale. Serviciul de tutelă dă ordinal să fie luați copiii din familie pînă la elucidarea tuturor circumstanțelor în termen de 72 de ore și adresarea ulterioară în instanța de judecată privind legalizarea acțiunilor sale. În cazul lui, serviciul de tutelă a primit documente de la ONG-ul "Centrul Național de prevenire a abuzului față de copii Amicul", însă a fost recunoscut faptul că actele normative emise de acesta pe 14 februarie 2019 nu sînt acte normative, iar o decizie a instanței de judecată privind soarta fetelor nu există. Dar, în baza acestor acte, Direcția municipală pentru protecția copiilor din sectorul Botanica a emis un ordin de a lua acești copii și de a-i plasa în orfelinatul unde se aflau pînă ieri seară.

Tatăl a menționat că, după exemplul său s-a convins de funcționarea schemei, cînd un grup de persoane, care sînt complici, fabrică dosare și iau la orfelinat copii sănătoși din familii în baza unor teste psihologice falsificate, iar apoi nu este clar unde îi trimit. Copiii sînt marfa numărul unu a orfelinatelor și direcțiilor municipale de protecție a copiilor. În același timp, copiii dispar din orfelinate fără hotărîri judecătorești, copiii sînt transmiși unor persoane terțe care doresc să aibă copii, sînt vînduți peste hotare și așa mai departe.

Igor Spînu a subliniat încă o dată că nimeni nu l-a privat de drepturile părintești, nu există o hotărîre judecătorească cu privire la plasarea fetelor în orfelinat sau transferul din el, cu toate acestea, el nu poate afla unde sînt acestea și care este soarta lor ulterioară și cere ajutor.

În curând, redacția Noi.md va publica poziția structurilor corespunzătoare de stat din Moldova cu privire la acest fapt, precum și a reprezentanților orfelinatului.

Sursa Video: Margareta Răducanu și AO "You are not alone"

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load