TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Soarta vaccinului Sputnik V în R. Moldova, în mîinile organizațiilor internaționale

Soarta vaccinului rusesc Sputnik V rămîne incertă. Potrivit autorităților acesta va putea fi folosit în țara noastră abia după ce va fi înregistrat de Agenția Europeană de Medicamente.

Declarațiile au fost făcute de Angela Paraschiv, membră a Grupul Național de imunizare împotriva Covid-19.

”Vaccinul Sputnik a fost autorizat, dacă el ajunge în țară va fi folosit pentru imunizare. Initial comitetul a stabili doar acele vaccinuri care au trecut aprobarea de organizațiile internaționale. Producătorii vaccinului Sputnik au înaintat deja documetele cître Agenția Europeană a Medicamentelor, atunci cînd va fi aprobat la nivel internațional cu siguranță va fi utilizat și în RM. Cînd vom avea informații că ne dau acest vaccine și va fi o necesitate să îl procurăm Ministerul Sănătății va face o solicitare către Comitet care va veni cu o decizie vizabi cu utilizarea vaccinului Sputnik în țara noastră”, a declarat Paraschiv.

Potrivit lui Alexei Ceban, medic epidemeolog din cadrul ANSP, vaccinul Sputnik V a fost înregistrat în statele UE care au o legislație mai permisivă din acest punct de vedere. Considerăm acest vaccine unul eficient, el este și în lista de așteptare pentru a primi aprobarea internațională. Acum ar fi corect să punem accentul pe procesul de vaccinare și mai puțin pe cel al denumirii vaccinului”, a spus Ceban.

Reamintim că mai multe state UE, printre care Ungaria, Cehia, Slovacia au autorizat deja folosirea vaccinului rusesc. Mai mult decît atît, potrivit studiilor eficiența vaccinuluii Sputnik V este de peste 90% pe cînd a AstraZeneca care a ajuns în țara noastră este de puțin peste 70%.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load