TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Soarta vaccinului rusesc Sputnik V: Decizia finală îi aparține Agenției Medicamentului

În contextul incertitudinii legate de aducerea vaccinului rusesc în R.Moldova, portalul Noi.md a adresat următoarele întrebări Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: - în baza căror legi s-a luat decizia de a aduce în R.Moldova doar vaccinurile avizate de Organizația Mondială a Sănătății și dacă este corect ca țara noastră să nu fie lăsată să decidă de sine stătător ce vaccin anti-Covid să cumpere.

Drept, răspuns reprezentanții ANSP au precizat că vaccinul rusesc Sputnik V nu poate fi deocamdată administrat populației țării noastre din cauza că nu a trecut toate etapele de testare clinică și nu a fost precalificat de Organizația Mondială a Sănătății, dar și alte instituții internaționale de profil. Printre aceste se numără EMA (European Medicines Agency) și FDA (Food and Drug Administration - SUA). Precizarea a fost făcută de medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.

Obligativitatea utilizării în Moldova doar a vaccinurilor validate la nivel internațional este prevăzută în Memorandmul semnat de UNICEF și Guvernul R.Moldova, document care prevede că fiecare vaccin ce intră în programul național de imunizări trebuie să fie precalificat de OMS, a relatat funcționarul.

"La moment vaccinul rusesc nu are aceste aprobări la nivel internațional, de aceea nu există o decizie de aprobare nici în R.Moldova. Pronunțarea asupra aprobării finale o are Agenția Medicamentului. Există o echipă de coordonoare în acestă problemă și cînd va fi luată decizia, ea va fi anunțată public. Dar pentru că nu au fost la moment publicate datele, există careva impedimente. Așteptăm și aprobarea de către autoritățile internaționale, acestea oferă garanția de prestare maximă a vaccinului, ne oferă o garanție de siguranță și eficacitate. Pentru regiunea noastră - EMA este organul de top în domeniu, alături OMS și FDA (SUA), acetea sînt instituții independente, au măsuri stricte de reglementare, motiv pentru care ne ghidăm de aceste prevederi", a relatat Alexei Ceban.

Reprezentanții Agenției Medicamenlui și Dispozitivelor Medicale nu venit deocamdată cu o reacție la acest subiect.


Recent, fostul președinte Igor Dodon a anunțat că autoritățile de la Chișinău au început pregătirea actelor necesare pentru primirea vaccinului Sputnik V.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load