Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1410

Soarta terenului din strada Grenoble, incertă

2 iun. 02:30   Societate
3785 0

Terenul situat de-a lungul străzii Grenoble, în preajma Spitalului „V. Ignatenco” și a hotelului „Vila Verde”, care ar putea fi transformat într-un scuar panoramic, rămîne a fi incertă.

Redacția Noi.md a făcut o solicitare la Agenția Pentru Proprietăți publice, în care a solicitat informații privind soarta acelui teren.

”Corespunzător pct. 1 și pct. 2 al Hotărârii Guvernului nr. 140/2019 cu privire la transmiterea în arendă a unor terenuri, terenurile agricole proprietate publică a statului cu numerele cadastrale 0131120.014 și 0131120.015 au fost formate și transmise în arendă către S.R.L „Grand Oil” și S.R.L „Palan” în scopul amplasării și amenajării unor complexe agroindustriale pentru obiective de infrastructură a agriculturii (pe termen de 25 de ani și respectiv 17 ani).

Cu referire la schimbarea categoriei de destinație a terenurilor agricole, informăm că responsabil de trecere a terenurilor dintr-o categorie în alta este Guvernul RM. Până la momentul actual, în sensul dat nu a fost aprobat nici un act normativ.

Astfel, reieșind că terenurile respective constituie obiect al contractelor de arendă, Agenția este în imposibilitate de a opina cu privire la modul de utilizare a bunurilor imobile atâta timp cât aceasta circumstanță a fost determinată printr-un act normativ, în speță HG nr. 140/2019.

Cu privire la existența litigiilor de judecată în privința acestor terenuri, menționăm că la 13 august 2021, S.R.L. „Grand-Oil” (exploatarea terenului cu numărul cadastral 0131120.014) a depus cerere de chemare în judecată împotriva APP, prin care a solicitat anularea actului administrativ individual defavorabil – declarația de rezoluțiune a contractului de arendă adoptată de APP la 09 iunie 2021, și a deciziei de respingere a cererii prealabile din 03 august 2021. La 23 mai 2023 toate capetele de cerere au fost respinse de către judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Hotărârea instanței de fond a fost contestată cu apel de către „Grand-Oil”

S.R.L. și cauza a fost numită pentru examinare la 31 octombrie 2024”, se arată în răspunsul Agenției adresat redacției noastre.

Reamintim că anterior, arhitectul-șef al Primăriei Codru, Gheorghe Stegărescu, a comunicat pentru Noi.md că pe acest teren ar urma să fie construit un pavilion agricol. Autorizație de construcție pentru orice alt tip de lucrări ne fiind solicitată, spune funcționarul, și nici nu poate fi emisă de Primăria orașului Codru, întrucît terenul este cu destinație agricolă. Pe de altă parte, unele surse afirmau că terenul era pregătit pentru construcția unui complex rezidențial sau a unei benzinării.

Porțiunea face parte dintr-un lot de teren cu o suprafață de circa 89 de hectare, care aparține statului. Terenul a fost dat în arendă unor persoane fizice și agenți economici pentru o perioadă de 20-40 de ani.

Într-un material anterior, intitulat ”Care sînt așteptările locuitorilor din diferite sectoare ale capitalei”, redacția Noi.md a menționat că locuitorii sectorului Botanica și-ar dori ca pe acest teren să fie construit un scuar panoramic similar celui din strada Maria Dragan din sectorul Ciocana al Capitalei care deschide o frumoasă priveliște asupra orașului. Doar că, în cazul terenului aflat pe strada Grenoble, construcția unui scuar ar deschide o panoramă frumoasă asupra periferiei orașului și anume a suburbiei municipiului, orășelul Codru.


3
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?