Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 937

Site-urile de știri, luate la ochi de SIS

24 mar. 2020,, 14:15   Societate
2044

În perioada stării de urgență, Serviciul de Informații și Securitate va fi cu ochii pe site-urile din Republica Moldova.

Instituția va putea interzice găzduirea online sau publicarea de informații pe un anumit site, dacă acesta promovează știri false despre evoluția COVID-19, scrie agora.md.

Mai mult, administratorii paginilor web vor fi obligați să șteargă acest conținut. Prevederea se regăsește în Dispoziția Comisiei Situații Excepționale din 23 martie curent, care vine cu modificări și în activitatea Consiliului Audiovizualului.

Codul serviciilor media audiovizuale prevede că ședinţele Consiliului Audiovizualului sînt deliberative cu prezenţa a cel puţin 6 membri, iar deciziile Consiliului pot fi adoptate cu votul a cel puţin 5 membri. Pe durata stării de urgență, aceste prevederi se modifică și anume - ședințele CA se vor considera deliberative cu prezența a cel puțin 4 membri, iar deciziile vor putea fi adoptate cu votul majorității membrilor prezenți.

La capitolul media online, furnizorii de conținut sînt obligați ca, la decizia Serviciului de Informații și Securitate, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea sau stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.


Lista site-urilor va fi aprobată de SIS, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va asigura implementarea acesteia.

SIS a publicat anterior o listă formată din 52 de portaluri cărora le va fi limitat accesul pe timp de stare de urgență. S-a întîmplat la scurt timp după ce președintele Igor Dodon a anunțat și-ar dori răspundere penală pentru presa care răspândește falsuri și provoacă panică.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав