COVID-19 în MOLDOVA

Sistemul judecătoresc din Moldova va primi încă 25 de echipamente de videoconferință

Sistemul judecătoresc din Moldova va primi încă 25 de echipamente de videoconferință

Pînă la sfîrșitul lunii august 2020 echipamentele vor intra în dotarea sediilor secundare ale judecătoriilor.

Donația este oferită de către Programul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru Justiție Transparentă. Anterior au mai fost oferite 20 seturi pentru sediile centrale ale instanțelor judecătorești.

Donația de echipamente suplimentare a fost anunțată de către ambasadorul SUA la Chișinău, E.S. Dereck J. Hogan, în cadrul unei conferințe de presă online.


„Toți oamenii, fără excepție, trebuie să beneficieze de un proces rapid și echitabil, mai ales cînd se află în locuri de detenție”, a subliniat Ambasadorul SUA.

La rîndul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că utilizarea acestor sisteme este un obiectiv al autorităților. „Ne propunem să asigurăm utilizarea aplicației de videoconferință în cauzele penale la nivelul întregului sistem judecătoresc precum și extinderea graduală a aplicării acesteia pentru examinarea și a altor categorii de cauze”.

Aplicația de videoconferință a fost pilotată în instanțele judecătorești și în penitenciarele din Moldova în noiembrie 2018. Ulterior, în decembrie 2018, Ministerul Justiției a procurat și instalat seturi de videoconferință în 15 penitenciare.

În total, din noiembrie 2018, cînd s-a început pilotarea aplicației de videoconferință și pînă în prezent, instanțele au desfășurat aproximativ 5.700 de ședințe de judecată prin videoconferință, economisind circa 3.5 milioane de lei moldovenești din contul transportării și escortării deținuților la ședințele de judecată.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, USAID a oferit peste 12,3 milioane de dolari pentru sprijinirea sectorului justiției din Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load