AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 467 699  Au ieșit 382 518​  Au rămas 85 181     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 910
Criza energetică stiri: 735

SIS a sesizat CNA și PG pe acțiunile judecătorului care l-a restabilit pe Clima în funcție

15 ian. 10:43   Societate
6506 1

Serviciul de Informații și Securitate a sesizat Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor magistratului de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Râșcani, Nicolae Paniș, care în 31 decembrie 2021 a emis o decizie prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. SIS l-a informat oficial despre acest lucru pe președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață.

În nota informativă, semnată de șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul SI, Eugem Rurac și adresată CSM- ului, se invocă faptul că Nicolae Paniș a a dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, „deși prin cererea de chemare în judecată în contencios administrativ, depusă de Vladislav Clima împotriva președintelui Republicii Moldova, s-a dispus doar anularea decretului privind revocarea decretului președintelui din septembrie 2020”, nu și repunerea lui Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte de președinte al Curții de Apel Chișinău, notează Noi.md cu referire la Tv8.

I-am solicitat un comentariu judecătorului Nicolae Paniș. Contactat telefonic, magistratul ne-a spus că nu cunoaște nimic despre nota informativă de la SIS.

„Eu prima dată aud despre asta. Tot ce am de spus, o să spun în hotărârea motivată, care o să fie emisă luni sau marți”, ne-a declarat judecătorul Nicolae Paniș.

„Nu am știut că Rurac e specialist în contencios administrativ. Dumnealui, dacă nu greșesc, era consilier la Președinție atunci când a fost emis decretul, de aceea, denotă un interes personal. Tot ce am de spus, spun în hotărârea motivată, să se pronunțe instanța superioară”, a adăugat Nicolae Paniș.


L-am sunat și pe Vladislav Clima, pentru o reacție. „Justiția nu se face prin plângeri, sesizări. Atâta tot pot spune. Altfel, declarațiile mele pot fi tratate ca imixtiune în justiție”, a spus președintele Curții de Apel Chișinău.

Amintim că potrivit unei decizii luate vineri, 31 decembrie, de magistratul Judecătoriei Râșcani, Alexei Paniș, Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Asta după ce în 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.

Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel. Președinția a contestat decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Luni, 10 ianuarie, Clima s-a întors la muncă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав