Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sînt pregătite spitalele din R. Moldova de un nou val COVID-19?

18 aug. 2021,, 09:00   Societate
3009 0

Conducătorii spitalelor din R. Moldova avertizează că virusul „întinerește” – circa jumătate dintre toți pacienții aflați în prezent la terapie intensivă la spitalul de Urgențe sînt sub vîrsta de 60 de ani. Medicii spun că virulența infecției e din ce în ce mai mare.

Totodată, mai mulți directori de spitale se declară pregătiți, atît cu echipament, cît și cu personal medical, pentru un nou val de infectări.

Întrucît crește îngrijorarea în raport cu răspîndirea tulpinii Delta a virusului SARS-COV-2, a cărei prezență a fost confirmată în R. Moldova, ZdG a solicitat mai multor directori de spitale să spună ce a schimbat pandemia în activitatea lor, care este situația acum în spitale, dar și de ce vaccinarea rămîne indispensabilă, scrie Noi.md

„În privința pregătirii pentru un nou val, care în principiu e previzibil, au fost făcute anumite rezerve și de medicamente, și de echipament de protecție pentru personalul medical, evaluarea aparatajului medical care este în instituție pentru acordarea asistenței medicale, inclusiv pentru suportul cu oxigen.

Medicii sînt epuizați, dar nu avem încotro, trebuie să facem față. Problema e că tulpina Delta e mai contagioasă și mai greu de suportat pentru pacienții care au maladii concomitente. Noi acum avem în spital pacienți cu COVID și au forme mai grave, în comparație cu cei care erau internați anul trecut. Poate se vorbește mai puțin, dar realitatea este asta”, spune directorul spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorbă” Sergiu Vasilița.


Totodată, Nina Railean, directoarea Spitalului Comrat spune că instituția a fost dotată adăugător cu echipament și este pregătită să înfrunte un nou val.

„Noi avem materiale de protecție individuală, concentratoare, o stație de oxigen. Instituția a fost dotată suplimentar cu echipamentul de care aveam nevoie la acel moment, cînd a început pandemia. Acum noi dispunem de aceste lucruri. În principiu, sîntem pregătiți, am acumulat o anumită experiență în timpul precedentelor valuri de infectări. Atît personalul, cît și lucrătorii din administrație au învățat din această situație. Suntem gata, în caz de nevoie, să deschidem iarăși o secție pentru tratarea pacienților cu infecția de coronavirus.

Serghei Rotari, directorul Spitalului Clinic Municipal Bălți spune că instituția medicală are 750 de paturi.

„În primul rînd, vreau să vă spun că SCR Bălți dispune acum de 750 de paturi, iar cînd a apărut pandemia, am fost surprinși și era o situație grea – nu aveam destul aparataj pentru secția de Reanimare, pentru ventilare, nu aveam oxigen destul pentru pacienți, nu aveam medicamentele necesare, nu aveam blocuri sanitare pentru a interna separat pacienții gravi.

Situația a fost destul de complicată. Ministerul Sănătății, împreună cu agenți economici, au luat măsuri de urgență și am început să dotăm instituția, în primul rînd, secția de Reanimare, cu aparate de ventilare, cu aparate de oxigen, am început să procurăm medicamente și să pregătim instituția pentru a primi pacienții din nordul R. Moldova.

Acum sîntem singura instituție din partea de nord a ţării care primește bolnavi de COVID-19 din 12 raioane. Avem 125 de pacienți în total, 14 – în secția de Reanimare. Azi sîntem dotați, avem și potențial uman pentru a primi pacienții din toate raioanele de nord. Am pregătit paturi, am amenajat o secție mare pentru copiii infectați cu COVID”.

Valeriu Bordian, vice-directorul Spitalului raional Soroca spune că instituția medicală este gata din toate punctele de vedere pentru a face față unui nou val COVID-19.

„Pot spune că sîntem gata din toate punctele de vedere – și cu echipament, și cu restul. Noi avem un stoc mai mare decît e permis chiar, noi am făcut o rezervă, că nu se știe ce va fi mai departe, iar aceste echipamente practic nu au termen de expirare. În orice moment, poate fi declarat Cod Roșu și atunci apare ordinul ministerului, iar toți pacienții se duc la Bălți, întrucît este Centru COVID acolo. Însă dacă nu s-or lămuri cei de la Bălți, sigur că vine ordin și noi vom deschide secție la Soroca. Dar poate nu va trebui. Vom vedea. Timpul va arăta”.

Pe de altă parte, Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău spune că doar jumătate din cei care trec prin terapie intensivă pot fi salvați.

„Evident, situația de acum și cea de atunci, cînd a început pandemia, este total diferită, ceea ce înseamnă că acum sîntem cu mult mai bine echipați.

Dacă analizăm după rezultatele testelor făcute în Germania, din 15 teste 12 au fost Delta, ceea ce înseamnă că aproximativ 80% din toate tulpinile sînt Delta. Din punct de vedere al manifestărilor clinice, noi am observat un singur aspect specific pentru această formă – se întîlnește și la cei tineri. Înainte, 90% din toate formele grave erau la pacienții cu vîrsta de 65 ani și mai mult sau cu maladii cronice, iar acum circa jumătate dintre toți pacienții noștri de la terapie intensivă sînt sub vîrsta de 60 de ani.

Vladimir Popovici, Spitalul Raional Ungheni spune că COVID a făcut oamenii mai organizați.

”Noi sîntem pregătiți 100%, în orice moment putem amenaja 140 de paturi. Avem instalată stație de oxigen care lucrează, funcționează: 70-80 de pacienți îi unim deodată. Pe ceilalți îi unim la oxigenatoare – avem 60 de oxigenatoare. Spitalul e pregătit, am tras surse de oxigen prin saloane, totul e pregătit – medicamente, echipament, avem tot. Am făcut un contract și avem echipament pe un an. Deci, timp de un an spitalul lucrează liber. Medicamente avem pe 3 luni, timp în care lucrăm fără nicio problemă. Spitalul se pregătește de acreditare, lucrează asistentele, lucrează medicii, avem mulți în concediu, dar programăm înlocuiri, lucrători pregătiți din toate punctele de vedere.”

Andrei Uncuța, directorul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”: „În caz de necesitate, spitalul este pregătit să deschidă noi secții”

„Acum, în cadrul IMSP SCR „Timofei Moșneaga” a fost deschisă o secție de Terapie Intensivă COVID – 19, cu o capacitate de 14 paturi, însă cu posibilitatea de suplinire a locurilor. La această oră, avem internați doi pacienți în secție. În caz de necesitate, spitalul este pregătit să deschidă noi secții pentru pacienții infectați cu noul tip de Coronavirus, dat fiind faptul că am avut deja această experiență și cunoaștem toate acțiunile care trebuie întreprinse pentru o siguranță atît a bolnavilor cu COVID – 19, cît și a celor non-COVID, precum și a angajaților spitalului”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?