Singurul aparat modern de radioterapie din țară nu funcționează

Singurul aparat modern de radioterapie din țară nu funcționează

Pacienții oncologici din R. Moldova cu indicații pentru tratament radioterapeutic la IMSP Institutul Oncologic, de cîteva luni, nu mai beneficiază de un serviciu modern de radioterapie.


Singurul dispozitiv de ultimă generație de radioterapie externă din țară, acceleratorul liniar „Clinac”, este defectat. În aceste condiții, pacienților li se aplică radioterapia prin Cobalt – o tehnică medicală depășită care, potrivit specialiștilor, produce efecte secundare severe, scrie ZdG.md.


Larisa Catrinici, directoarea IMSP Institutul Oncologic, a confirmat disfuncționalitatea acceleratorul liniar „Clinac”. Defecțiunea s-ar fi produs la sfîrșit de martie.


IMSP Institutul Oncologic a mai anunțat că echipa de specialiști din serviciul de radioterapie a acceptat un program de lucru special, inclusiv în zilele de odihnă și de sărbători, desfășurat în trei ture, cu ședințe în intervalul 7.00-24.00 pentru a reduce timpul de așteptare.


Într-un program TV din 26 aprilie, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlcă, a amintit despre disfuncționalitatea acceleratorului liniar de la Institutul Oncologic, precizînd că problema va fi soluționată pînă la sfîrșit de mai 2019. 


Planul de achiziții al IMSP Institutul Oncologic pentru ultimii doi ani dezvăluie că instituția planifica cheltuieli pentru procurarea pieselor de schimb ale acceleratorului liniar de cîte 2 milioane de lei anual. Mai mult, în 2019, planificarea procurării pieselor de schimb pentru acceleratorul liniar „Clinac” s-a făcut cu mai puțin de o lună înainte ca acesta să iasă din funcție, la 21.02.2019, reieșind din conținutul procesului verbal plasat pe site-ul instituției. Totodată, pentru deservirea utilajului medical instituția are un contract de achiziții de 4,2 milioane de lei, dintre care 1 354 000 lei pentru deservirea acceleratorului liniar.


Printre pacienții lipsiți de asistență medicală de radioterapie externă sînt și lichidatori ai consecințelor avariei de la Cernobîl. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load