X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sindicatul „SĂNĂTATEA” solicită ca rezidențiatul să fie inclus în stagiul de cotizare

3 mar. 2022,, 20:30   Societate
2534 0

Federația Sindicală „SĂNĂ­TATEA” consideră că perioa­da de rezidențiat reprezintă o perioadă contributivă, ca-re, în temeiul art. 5 alin.(1)din Legea nr.165/2017, este eligibilă de a fi inclusă în stagiul de cotizare, avînd în vedere că pentru perioada menționată asigurații au achitat contribuții de asigu­rări sociale de stat, transmite Noi.md cu referire la vocea.md.

„Salariații din ramura ocrotirii sănătății, absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farma­cie „N. Testemițanu”, care au ur­mat perioada de rezidențiat în cadrul instituțiilor medicale, sînt remunerați cu salarii lunare, din care se rețin atît impozitul pe venit, prima de asigurare obliga­torie de asistență medicală, cît și contribuțiile de asigurări sociale. Însă, în conformitate cu cadrul legal al funcționării sistemu­lui public de pensii, perioada de internatură, secundariat cli­nic și rezidențiat sînt atribuite la perioadele necontributive ale asi­guratului asimilate stagiului de cotizare”, se menționează în co­municatul de presă publicat pe site-ul sindsan.md.

"sînt lezate drepturile unui număr impunător de lucrători medicali".

Astfel, avînd în vedere că, pe perioada rezidențiatului, persoa­nele respective au beneficiat de salariu, fapt care este confirmat printr-un certificat eliberat de angajator (pentru perioada de pînă la 1999) sau în baza datelor persoanei asigurate din Regis­tru, prin excluderea perioadelor menționate din stagiul de cotiza­re pentru pensia anticipată, sînt lezate drepturile unui număr im­punător de lucrători medicali care vor fi privați de dreptul de a-și stabili pensia respectivă pentru carieră lungă.

„De asemenea, prin neinclu­derea perioadelor date în stagiul de cotizare se încalcă principiul contributivității definit în art. 3 din Legea privind sistemul public de asigurări sociale nr.489/ 1999, conform căruia drepturile de asi­gurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite”, menționează Federația Sindicală „SĂNĂTATEA”.


În acest context, Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM) și Federația Sindi­cală „SĂNĂTATEA” au intervenit cu un demers către Comisia par­lamentară Protecție socială, să­nătate și familie, către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Casa Națională de Asigurări Sociale, în vederea abordării subiectului vi­zînd stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă potrivit Legii nr. 156/1998 privind sistemul pu­blic de pensii.

„Aceste prevederi lezează drep­tul la stabilirea pensiei salariaților din ramura ocrotirii sănătății. Astfel, solicităm ajustarea acte­lor normative menționate pentru înlăturarea acestor lacune”, a de­clarat Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „SĂNĂTATEA”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?