COVID-19 în MOLDOVA

Silvicultorii din Moldova îşi sărbătoresc Ziua profesională

Silvicultorii din Moldova îşi sărbătoresc Ziua profesională

Lucrătorii din domeniul silviculturii din Republica Moldova îşi sărbătoresc ziua profesională. Cu acest prilej, Agenţia “Moldsilva” a organizat mai multe activităţi de promovare şi mediatizare a măsurilor de protecţie a pădurii, printre care şi tradiţionalul concurs de profesionalism, care a ajuns în acest an la cea de-a XXI-a ediţie.

„Cu 24 de ani în urmă, în semn de considerație și recunoștință pentru importanța domeniului și profesiei, în Republica Moldova a fost instituită sărbătoarea „Ziua lucrătorului din silvicultură”. Iubind, ocrotind și păzind Pădurea, silvicultorul prin munca sa asiduă, depusă zi de zi, contribuie la perpetuarea nobilei profesii și transmiterea generațiilor viitoare a dragostei față de această bogăție”, a menţionat într-un mesaj de felicitare, directorul Agenţiei „Moldsilva”, Valeriu Caisîn.

Contactat de MOLDPRES, oficialul a subliniat că sectorul forestier se confruntă în prezent cu mai multe provocări, inclusiv de ordin natural, însă „strategiile şi politicile în domeniu, elaborate la nivel de stat, vor fi în stare să redreseze situaţia”.


Directorul Agenției ”Moldsilva” a reiterat faptul că pădurilor le revine rolul esențial la îmbunătățirea condițiilor de mediu. ”Obiectivul general de activitate al autorității silvice centrale se axează pe asigurarea unei dezvoltări durabile, gestionarea pe principii ecologice, în baza amenajamentelor silvice, a fondurilor forestier și cinegetic, precum și pe conservarea biodiversității ecosistemelor forestiere”, a relevat Valeriu Caisîn.

Îndemnul directorului Agenției ”Moldsilva” la implementarea reformelor și metodelor noi de activitate a fost argumentat de „rezultatele excelente obținute de mai multe entităţi silvice din ţară, cum ar fi Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului”, Întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni, Întreprinderile pentru silvicultură Șoldănești și Iargara”. Acestea s-au învrednicit în acest an de mențiuni speciale pentru regenerarea pădurii, cultivarea materialului forestier de reproducere și organizarea activităților de conservare și dezvoltare a biodiversității în cadrul ariilor naturale protejate de stat.

În prezent, fondul forestier al R. Moldova ocupă o suprafaţă de circa 448 mii de hectare (13,2% din teritoriul ţării). Astfel, gradul de împădurire constituie 11,4% sau 0,086 ha de pădure pe cap de locuitor. Mare parte din terenurile fondului forestier (81%) se află în proprietatea statului, 18,4% sînt deţinute de administraţia locală şi 0,6% sînt proprietate privată. Fondul forestier naţional este gestionat de Agenţia “Moldsilva” din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi care include 25 de unităţi silvice şi peste patru mii de angajaţi.

Ziua lucrătorului din silvicultură a fost instituită prin Hotărîre de Guvern în anul 1995 şi se sărbătoreşte în a treia duminică a lunii septembrie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load