Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Siguranța copiilor în atenția oamenilor legii

3 aug. 2021,, 12:30   Societate
1757 0

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații, au mers în două tabere de odihnă pentru copii din or. Vadul lui Vodă și raionul Ialoveni, unde au organizat sesiuni de informare ce vizează prevenirea victimizării prin intermediul internetului și familiarizarea copiilor cu realitățile online și cu modalitățile de protecție.

Circa 200 de copii au fost instruiți despre cum poate fi prevenită victimizarea online și despre căile de raportare a unui caz de abuz. Acțiunile de informare s-au desfășurat în comun cu colegii de la Inspectoratul Național de Securitate Publică și Centrul de combatere a traficului de persoane.

Pentru o ,,Călătorie ” sigură pe internet, ce NU trebuie să faci online:

Nu oferi persoanelor întîlnite pe Internet informaţii personale (nume, adresă, şcoala la care înveţi, program zilnic, fotografii etc) despre tine sau familia ta!

Nu spune parola de la email-ul tău altor persoane, în afara părinţilor.

Nu este recomandabil să te întîlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o doar pe Internet, fie ea şi copil!


Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet.

Dacă s-a întîmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricînd să te opreşti din navigare. Puteţi închide ferestrele de chat, e-mailul sau computerul în orice moment doriţi.

Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor.

Nu uita! Părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi sa vorbeşti despre activitatea ta pe internet. Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vîrstei tale. Ai mare grijă să intri pe site-uri sigure şi să verifici cu părinţii tai informaţiile citite.

Stimați părinți,

Utilizarea în siguranță și responsabilă a internetului de copii depinde în mare măsură de implicarea dumneavoastră, de modul în care stabiliţi o comunicare deschisă privind dificultățile întîlnite pe internet. Copiii au nevoie, în primul rînd, de îndrumare și confirmare din partea părinților că activitățile lor online sunt sigure și utile în educația lor.

În cazul în care copilului dvs. îi place să stea pe chat, discutaţi din timp cu el despre aceste riscuri, oferindu-i sfaturi.

Anonimatul şi riscul scăzut de a fi prinşi îi determină pe oameni să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face.

Ţineţi minte! Utilizatorii anonimi pot fi descoperiţi de cele mai multe ori. În cazul în care copilul dvs. primeşte mesaje răuvoitoare prin e-mail sau reţelele de socializare, puteţi salva mesajele. Internetul este supus aceloraşi reguli şi legi ca şi viaţa reală. Defăimarea sau insultarea online poate fi pedepsită.

Puteţi ajusta setările reţelelor de socializare, astfel încît să restricţionaţi accesul persoanelor nedorite.

Dacă găsiţi texte sau poze răuvoitoare despre copilul dvs. pe Internet: Salvaţi paginile pe care găsiţi aceste materiale, în eventualitatea în care acestea pot constitui probe pentru poliţie.

Recomandări tehnice:

Configurați setările de confidențialitate, în special în rețelele de socializare.

Folosiți parole puternice și unice pentru fiecare acount, modificați-le periodic. Pentru aceasta, se recomandă de utilizat o aplicație manager de parole.

Utilizați autentificarea multifactorială (parola urmată de cod recepționat pe telefon sau pe alt dispozitiv).

Configurați și utilizați setările de restabilire a accesului la profilurile personale prin telefon, e-mail, întrebări de control ș.a.

După finisarea utilizării acountului personal, deconectați-vă din acesta. Nu este suficientă doar închiderea browserului sau a aplicației în care v-ați autentificat.

Nu introduceți date pe web site-uri nesecurizate (care încep cu http://) și utilizați doar site-urile securizate (https:// - unde litera „s” semnifică cuvîntul „securizat”).

Nu deschideți e-mailuri sau fișiere recepționate de la persoane pe care nu le cunoașteți.

Acestea pot conține viruși care preiau controlul asupra computerului.

Utilizați programe antivirus şi firewall.

În caz de abuz online, RAPORTAȚI. O puteți face prin următoarele modalități:

Telefon:

116-111 (Telefonul copilului),

(022) 75-88-06, (022) 75-67-87 (Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii),

112 (Serviciul național unic pentru apelurile de urgență)

E-mail: diii.ini@igp.gov.md (Direcția investigații infracțiuni informatice)

Web site: politia.md, siguronline.md, 12plus.md

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?