Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

Sfaturi utile pentru a reduce facturile la energie

12 sep. 23:00   Societate
1877 0

În contextul majorărilor tarifelor gazelor naturale și a energiei electrice, recomandat este să luăm măsuri pentru reducerea consumului, relatează Noi.md cu referire la stiri.md.

1. Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice

Chiar dacă locuiți într-o casă izolată termic, trebuie să știți că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul clădirii.

O soluție este izolarea punților termice. Putem înveli tavanul casei în polistiren sau, dacă avem posibilitatea, putem să așternem în pod cîțiva baloți de vată minerală.

Această investiție ne va garanta menținerea unei temperaturi plăcute și pe timp de vară, ferindu-ne de căldură.


2. Instalarea corpurilor luminoase pe bază de leduri

Becurile clasice de tip incandescent sînt mari consumatoare de energie electrică, consumul lor fiind de chiar 10-20 de ori mai mare în comparație cu un bec tip LED. Investiția este de cîteva sute de lei, însă reprezintă o soluție bună pentru a face economie.

Mai mult, în spațiile utilizate mai puțin, precum magaziile, pot fi montate corpuri luminoase cu senzori de mișcare.

De asemenea, proiectoarele sau lămpile exterioare, care generează lumina ambientală, pot fi dotate cu senzori crepusculari care se activează automat după lăsarea serii.

3. Înlocuirea electrocasnicelor mari cu echipamente de o clasă energetică superioară

Cînd spunem consumatori mari de energie electrică ne referim la frigider, congelator, ladă frigorifică, mașină de spălat vase sau rufe, uscător sau chiar centrala termică.

Pentru un consum redus este recomandat să folosim echipamente care au o clasă energetică superioară, cît mai apropiată de categoria A.

Diferențele de preț între echipamente clasificate diferit energetic se amortizează rapid în facturile din lunile următoare.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав