TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Sfaturi pentru cumpărarea hainelor, încălțămintei și rechizitelor școlare sigure

Sfaturi pentru cumpărarea hainelor, încălțămintei și rechizitelor școlare sigure

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței recomandă consumatorilor să ţină cont de o serie de sfaturi atunci cînd cumpără haine, încălțăminte și rechizite școlare pentru copiii lor. Acestea trebuie să fie sigure pentru sănătatea copiilor, dar și să poată fi exploatate un termen îndelungat.

Astfel, se recomandă să se țină cont de următoarele aspecte:

 • Alegeți rechizitele adecvate vîrstei copilului şi abilităţilor lui.
 • Evitați achiziționarea rechizitelor școlare care imită produse alimentare care deşi nu sînt produse alimentare, după formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau dimensiune, pot fi confundate de consumatori, în special de copii, cu produsele alimentare şi, în consecinţă, introducerea în gură, sugerea sau înghiţirea lor pot provoca sufocarea, otrăvirea, iritarea, perforarea sau obturarea tubului digestiv. Produsele considerate imitaţii de produse alimentare trebuie sa respecte cerinţele speciale de siguranţă referitor la proprietățile fizice, mecanice și chimice ale jucăriilor.
 • Optați pentru ghiozdane mai ușoare.
 • Recomandabil să luați copilul cu Dvs la cumpărături. De ce? Fiindcă anume la vîrsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale.
 • Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, chiar poate fi și impermeabil.
 • Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegeți un sistem cît mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil.
 • Pentru siguranța copilului Dvs. alegeți ghiozdane dotate cu benzi reflectorizante.
 • Întotdeauna cumpărați rechizite de la agenții economici care inspiră încredere și sînt autorizate pentru a desfășura o activitate în comerț.
 • Pentru produsele altele decît cele de folosință îndelungată, precum articole de încălțăminte și țesături răspunderea vînzătorului este angajată dacă neconformitatea apare într-un termen de 30 de zile de la data vînzării acestora.
 • Hainele pentru copii cu cordoane și șireturi prea lungi prezintă riscuri de rănire și strangulare.
 • Procurați doar produse textile etichetate conform prevederilor legislaţiei naţionale aplicabile cu indicarea suplimentară a principalelor caracteristici tehnice şi calitative.

Luați aminte! Consumatorul este în drept să ceară vînzătorului în unitatea de comerţ de unde au fost procurate confecţiile şi articolele din tricot (articole de lenjerie de corp și articole de ciorăpărie), în termen de 14 zile, înlocuirea acestor produse nealimentare de calitate corespunzătoare cu altele similare celor procurate dacă acesta nu convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu poate utilizat conform destinaţiei din alte cauze, cu efectuarea, în cazul diferenţei de preţ, a recalculului corespunzător.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load