Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Serviciul fiscal vine cu o atenționare pentru cei care dau în chirie imobile

29 iul. 12:15   Societate
1867

Serviciul Fiscal de Stat informează persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit în locațiune proprietate imobiliară altor persoane fizice, prin utilizarea platformelor Booking, Airbnb și altele, despre necesitatea onorării obligațiunilor fiscale aferent veniturilor obținute din această activitate.

Conform prevederilor Codului fiscal, contribuabilii menționați supra sînt obligați să depună la Serviciul Fiscal de Stat o Declaraţie-Cerere, conform Ordinului SFS nr. 622/2018 (anexa nr. 2), în termen de 7 zile de la transmiterea în folosință/posesie a proprietății imobiliare. Declarația-Cerere poate fi descărcată aici.

Dacă transmiterea în posesie şi/sau în folosinţă a proprietății imobiliare (prin platformele Booking, Airbnb și altele), are loc fară încheierea unui contract în formă scrisă între părți, în Declaraţia-Cerere (anexa nr. 2 la Ordinul SFS nr. 622/2018) contribuabilul urmează să bifeze poziţia – “nu este întocmit contract în scris de transmitere în posesie şi/sau în folosinţă”.


În cazul în care contribuabilul deține semnătura electronică/mobilă acesta are posibilitatea de remitere a Declarației-Cerere prin intermediul serviciilor electronice, și anume, SIA „e-Cerere” modulul „Cererea de înregistrare a contractelor de dare în locațiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice”. Pentru o descriere mai detaliată a tuturor pașilor care trebuie urmați, accesați instrucțiunile aferente aici.


Declarația-Cerere poate fi depusă și prin intermendiul poștei electronice a Serviciului Fiscal de Stat. Aceasta, împreună cu documentele confirmative (autentificate prin semnătură digitală), urmează a fi transmisă la adresa electronică mail@sfs.md.De asemenea, Declarația-Cerere împreună cu documentele confirmative pot fi depuse la orice subdiviziune a SFS, iar în cazul în care persoana fizică nu are posibilitatea de a se deplasa la subdiviziunea SFS, acestea pot fi expediate în adresa SFS, prin intermediul unei scrisori recomandate.


Achitarea impozitului pe venit în mărime de 7% din venitul obținut de la transmiterea în posesie şi/sau în folosinţă a proprietății imobiliare, urmează să fie efectuată pînă la data de 25 a lunii în curs.


Achitarea poate fi efectuată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay, alegînd serviciul „Impozitul pe venit pentru predarea în posesie și/sau folosință a imobilului”.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав