X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 122
Transnistria stiri: 1454

Semnal de alarmă: Imaginile video din arhiva Teleradio-Moldova ar putea să dispară definitiv

15 oct. 2020,, 15:30   Societate
6099 0

Filmele cu chișinăuienii din a doua jumătate a secolului trecut, deschiderea Teatrului de Operă și Balet sau producții ale anilor ‘30 – acestea și alte imagini care se regăsesc în arhiva Teleradio-Moldova (TRM) riscă să fie pierdute din cauza deteriorării suportului pe care sînt stocate.

Compania are restanțe în transmiterea setului de înregistrări la Arhiva Națională, semnala Curtea de Conturi în luna iulie. De cealaltă parte, administrația TRM susține că digitalizarea arhivei este costisitoare, fiind necesară implicarea Parlamentului și Guvernului pentru a soluționa problema, transmite media-azi.md.

În ultimul audit al Curții de Conturi la Teleradio-Moldova se menționează că, în cadrul companiei, „nu au fost întreprinse acțiuni suficiente privind evidența, evaluarea și transmiterea corespunzătoare, în arhiva de stat, a fondului radio și TV”. Auditorii afirmă că au semnalat și anterior această restanță, inclusiv faptul că fondul nu a fost inclus în Registrul patrimoniului cultural național mobil. Pînă în prezent, constatările și recomandările Curții la subiect „nu au fost remediate și implementate”, se spune în raportul de audit.

Administrația TRM spune că a digitalizat parțial arhiva, pe niște servere achiziționate acum cîteva ani de către companie și care sînt păstrate într-un centru de date.

Anterior, directoarea generală a TRM, Olga Bordeianu, afirma că instituția este gata să transmită fondul deținut arhivei de stat, dar este necesară crearea unui registru special care să stabilească procedura de transmitere a acestuia.


Potrivit ei, procesul de digitalizare și catalogare a arhivei este costisitor. „La radio avem realizări foarte mari, practic 100% din arhiva Radio Moldova este deja digitalizată. A rămas, inclusiv cu suportul Parlamentului și Guvernului, să realizăm digitalizarea arhivei din cadrul Moldova 1 și Moldova 2. Acolo avem materiale care sînt păstrate pînă la momentul actual pe benzile magnetice și pe casete VHS care urmează a fi digitalizate deoarece termenele lor de garanție expiră și riscăm să pierdem totul, mai ales ceea ce este stocat pe benzile magnetice, care au început deja să se macine. Cu regret, nu avem suficiente mijloace financiare pentru a face schimbări mari”, a declarat Olga Bordeianu.

Mircea Surdu, fost director al postului public de televiziune Moldova 1 și actualul director al Telefilm-Chișinău, accentuează că arhiva TRM este una valoroasă pentru că „păstrează istoria noastră”. „Filmele despre Moldova Socialistă erau făcute la Telefilm. Atunci, în perioada sovietică, Telefilmul avea în jur de 130 de angajați și se făceau filme documentare. Ele erau cu tentă propagandistică, dar sigur că rămînea și esența. De exemplu, deschiderea Teatrului de Operă și Balet sau un film despre oamenii din Chișinău în anii ‘60. Sigur că acolo se proslăvea partidul, dar totodată vezi cum arăta orașul”, explică jurnalistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?