Criza energetică stiri: 1523
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Șeful Moldovagaz: „Problema acum nu este în preț, dar în asigurarea volumului necesar”

19 oct. 2021,, 10:00   Societate
2142 1

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, afirmă că la moment problema nu este în prețul la gaze, dar la volumul necesar pentru a acoperi necesitățile consumatorilor. Acesta declară că discuțiile privind semnarea unui nou contract sau prelungirea actualului au început încă în luna iunie, iar partea moldovenească a mizat pe prelungirea contractului cu 3 ani și prelungirea actualei formule de calculare a prețului.

Ceban a mai adăugat că la etapa actuală sînt în negocieri, iar problemele cu care se confruntă echipa în discuțiile cu Gazprom sînt datoriile și „întrebări ce vizează implementarea pachetului energetic III”. Precizările au fost făcute aseară la emisiunea În profunzime, de la ProTV.

Ceban a vorbit despre o formulă hibrid, care înseamnă „trimestrul întîi în perioada de iarnă ianuarie-martie inclusiv, prețul este calculat după derivatele de petrol și aceeași formulă se aplică pentru trimestru 4, iar din luna aprilie și pînă în septembrie se aplica coridorul de preț, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Dacă am aplicat formula de preț pînă la 1 octombrie, prețurile ne arătau în jur de 200 de dolari. Astăzi problema nu este în preț, decît în asigurarea volumului necesar. Situația este mult mai complexă. Vedem un deficit foarte mare în Europa și nu doar. Unicul furnizor care poate acoperi acest deficit este totuși Gazprom. La moment lupta merge pentru volume și trebuie să avem volume necesar pentru toți consumatorii”, a declarat Ceban.

„sînt capacități care sînt bronate de către Gazprom pentru toate punctele de interconectare. Capacitățile care sînt bronate pentru noi au fost asigurate, inclusiv pentru luna septembrie a anului curent. Pe parcursul acestui an noi asigurăm lunar aceste capacități. Gazprom brona lunar, nu au fost probleme. Noi am semnat contractul pe data de 30 septembrie și licitația pentru capacitățile lunare au fost cu o săptămînă în urmă și Gazprom nu a reușit să broneze aceste capacități suplimentare pentru noi”, a explicat Vadim Ceban.


Acesta a mai adăugat că problema capacităților suplimentare urma să fie rezolvată în timpul vizitei la Sankt Petersburg, unde a mers cu Andrei Spînu.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămînă fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întîlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

Între timp, opoziția critică guvernarea PAS „că evită să se implice în negocierile privind livrarea de gaze naturale și pasează această responsabilitate pe MoldovaGaz, în timp ce lideri ai țărilor europene, ca Germania și Ungaria, au discutat cu Kremlinul și au obținut un preț favorabil și un contract de durată”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale evită să spună care este prețul pentru mia de metri cubi anunțat de Gazprom în negocierile cu Moldova privind contractul de furnizare a gazelor naturale. Totuși, Andrei Spînu afirmă că „prețul de piață nu ar fi unul corect și acceptabil pentru țara noastră”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав