COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Șeful „Moldovagaz”: Facem tot posibilul pentru a ne asigura că furnizarea gazelor continuă

14 oct. 13:17   Societate
1747 0

Șeful „Moldovagaz” a venit cu un comentariu, pe rețelele sociale, după ce în Republica Moldova a fost declarată stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Vadim Ceban s-a arătat sigur că țara va reuși să depășească situația dificilă în care se află, în prezent.

„Vă asigur că echipa „Moldovagaz” face tot posibilul pentru a se asigura că furnizarea gazelor către țară continuă neîntrerupt. Sperăm să ajungem la acorduri finale privind aprovizionarea cu gaze. În același timp, înțelegem că nu totul depinde doar de echipa managerială a companiei, dar și de principalii acționari ai acesteia”, a scris Vadim Ceban pe pagina sa de Facebook.

Directorul de la „Moldovagaz” a spus că criza cu care se confruntă statul nu este mai gravă decît cele de la sfîrșitul anului 1998, din 2005, 2006 sau 2009 și că prea mult se speculează la acest subiect, notează Noi.md cu referire la agora.

Amintim că Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Republica Moldova.

Se întîmplă în condițiile în care prețurile la gazele naturale au crescut fulminant pe piața internațională, iar autoritățile centrale încă nu au reușit să ajungă la un numitor comun cu reprezentații Gazprom pentru semnarea unui nou contract.


Astfel, Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru a evita impactul creșterii prețurilor. Vor fi găsite fonduri necesare pentru a proteja moldovenii de șocul creșterii prețurilor.

De asemenea, a fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirii păcurii din rezervele care sînt, ca să fie redus volumul de gaz de la Termoelectrica. Păcura a început să fie folosită chiar de miercuri.

Energocom a fost mandatat să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru țară pentru octombrie și următoarele luni.

Contractul de livrare a gazului în Republica Moldova a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit să negocieze extinderea acestuia, astfel încît s-a ajuns la soluția să fie prelungit pentru o lună și să se continue negocierile.

În luna octombrie Republica Moldova achită 790 de dolari pentru mia de metri cubi, un preț de cîteva ori mai mare decît la începutul anului, care a crescut în contextul majorării costului gazului pe piețe internaționale.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X