Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Șeful Inter RAO a vorbit în instanță în apărarea Carinei Țurcan, acuzată de spionaj

15 dec. 2020,, 13:15   Societate
7929 0

Judecătoria orașului Moscova a finalizat ancheta judiciară în dosarul Carinei Țurcan, fost manager de vîrf al Inter RAO, acuzată de spionaj.

Potrivit forbes.ru, în timpul anchetei, președintele Consiliului de Administrație al Companiei energetice Boris Kovalciuk a vorbit în apărarea inculpatei. El a spus că urmărirea penală a Carinei Țurcan a început după un conflict cu liderul Transnistriei Evgheni Șevciuk pînă în 2016, scrie Kommersant cu referire la unul dintre avocații lui Turcan, șeful Asociației pentru drepturile omului Komanda 29 Ivan Pavlov.

Potrivit acestuia, șeful Inter RAO Boris Kovalciuk a venit personal în instanță și a depus mărturii care „aruncă lumină asupra posibilelor motive ale apariției dosarului penal pe numele Carinei Țurcan”. Potrivit lui Kovalciuk, Țurcan, prin natura muncii sale, a fost un „negociator” eficient în regiuni atît de „dificile” precum Moldova și Transnistria. Pe teritoriul Transnistriei se află CE Moldovenească care aparține Inter RAO. Aceasta poate funcționa atît pe gaze, cît și pe cărbune. Stația furnizează energie electrică Moldovei și funcționează cu gaze în ultimii ani. Acest combustibil este achiziționat de la autoproclamata Republică Moldovenească Transnistreană (RMN), care primește gaze aproape gratuit din Rusia. Revînzarea gazelor reprezintă o parte semnificativă a bugetului regiunii.

După cum a declarat Kovalciuk în fața instanței, președintele autoproclamatei RMN Evgheni Șevciuk a decis să mărească plata pentru gaze pentru centrala electrică, iar Țurcan a refuzat să plătească la prețuri umflate și a considerat posibilă trecerea stației pe cărbune. „Acest lucru l-a enervat pe președintele Șevciuk, care a ordonat blocarea canalelor de alimentare cu cărbune. Drept răspuns Carina Țurcan a oprit complet funcționarea stației și a fost declarată inamică a republicii”, a declarat Ivan Pavlov ziarului. El a adăugat că Evgheni Șevciuk ar fi avut cunoștințe în serviciile speciale rusești. Șevciuk, după ce a pierdut alegerile din 2016, a fugit din Transnistria și s-a stabilit în Rusia, iar în Transnistria a fost condamnat în contumacie pentru delapidare, contrabandă și alte infracțiuni de milioane de dolari.

Apărarea și-a anunțat în instanță intenția de interoga un șir de martori, inclusiv un ofițer al unității de informații FSB, care, potrivit Procuraturii, a reușit să obțină atît „chestionarul agentului” întocmit în 2004 de Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei (ISS) pe numele Carinei Țurcan, cît și informațiile despre ea obținute de SIS. Aceste „imagini electrografice” au devenit principala dovadă a vinovăției inculpatei. Pavlov a spus că instanța a admis cererea de chemare a martorului, dispunînd asigurarea prezenței lui, însă ofițerul de informații nu s-a prezentat.


Ivan Pavlov a menționat că dintre ceilalți martori pe care apărarea le-a cerut instanței să îi convoace, aproape niciunul nu a apărut. Avocații Carinei Țurcan au găsit și l-au interogat la Chișinău pe un fost ofițer de informații din Moldova, Alexandru Papescu, care ar fi întocmit și ar fi semnat „chestionarul agentului”. Potrivit avocatului, fostul ofițer de informații a spus că nu o cunoaște pe inculpată, nu a întocmit niciun chestionar pentru ea și era gata să depună mărturia corespunzătoare în fața instanței, oferind apărării un eșantion de scris de mînă pentru comparație. Instanța orașului Moscova a anexat la dosar protocolul interviului său, întocmit de avocați, dar nu a dispus examinarea scrisului de mînă. „Din cele 20 de demersuri depuse de apărare, instanța a admis doar cinci, iar două dintre ele au fost parțial admise”, a declarat Pavlov.

În timpul procesului au fost, de asemenea, anunțate concluziile expertului, potrivit căruia o copie a „chestionarului agentului” ar fi putut fi făcută „printr-o metodă tehnică folosind un editor grafic”. Avocații Carinei Țurcan au reușit să găsească pe Internet formularul chestionarului agentului SIS al Republicii Moldova și l-au prezentat instanței, provocînd, potrivit lor, uimire în rîndul „opozanților procedurali” din cadrul Procuraturii Generale. „Chestionarul agentului” a ridicat, de asemenea, îndoieli în rîndul traducătorului moldovean invitat în instanță, deoarece conține erori gramaticale și semne de fals. Apărarea a menționat că fotografia din „chestionarul agentului” coincide în mod suspect cu cea care a fost făcută cînd Carina Turcan și-a făcut pașaportul biometric la patru ani după chestionarul presupus, întocmit de serviciile de informații din Republica Moldova.
Carina Țurcan este acuzată de transmiterea către serviciul secret al Republicii Moldova a informațiilor despre furnizarea de energie electrică din Rusia în unele regiuni ucrainene. Potrivit acuzării, astfel de informații, în special capacitatea și volumul de aprovizionare, reprezintă secret de stat. Martorii apărării din rîndul colegilor Carinei Țurcan care au venit în instanță au explicat că ei, neavînd acces la secretul de stat, au avut astfel de informații - le-au discutat între ei la ședințele de lucru, în corespondență deschisă, fără să știe măcar că ar putea fi secret. Informațiile despre aceste livrări au fost publicate în mass-media, iar unele fragmente din articole au fost atașate la dosarul cazului.

Apărarea a prezentat instanței avizul unui lingvist, care a ajuns la concluzia că mesajele agentului coincid cu fragmente de scrisori secrete de la Ministerul Energeticii. Potrivit lui Ivan Pavlov, această circumstanță reprezintă un alibi pentru Carina Țurcan care nu avea acces la scrisori, în timp ce în „rapoartele interceptate expresiile coincid cuvînt cu cuvînt cu formulările din scrisorile Ministerului Energeticii. Ivan Pavlov a subliniat că clientul său a dat întotdeauna mărturii detaliate și explicații despre toate aceste fapte și intenționează să le completeze înainte de începerea dezbaterii. „Sîntem convinși de inocența așteptăm cu nerăbdare să fie achitată, și vom insista asupra acestui fapt în dezbaterile părților, a spus avocatul.

Carina Țurcan s-a alăturat Consiliului de Administrație al Inter RAO UES în februarie 2012. Ea a fost responsabilă pentru exportul și importul de energie electrică, mai întîi în diviziunile „Europa” și „Moldova, Ucraina, România”, apoi în China, Finlanda și Polonia. În iunie 2018, Țurcan a fost arestată, fiind bănuită de spionaj pentru Moldova. În curînd a fost exclusă din Consiliul de Administrație al Inter RAO. Potrivit anchetei, în 2004, Țurcan a început cooperarea cu serviciile speciale moldovenești și în aprilie 2015 le-a transmis o versiune electronică a proiectului de document al Ministerului Energeticii privind activitatea companiilor rusești. În noiembrie 2019, Țurcan a fost acuzată în cele din urmă în temeiul articolului 276 al Codul Penal al Rusiei. Conturile ei și cele 450 de milioane de ruble găsite în seifuri au fost arestate. Țurcan pledează nevinovată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?