Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Şedinţele de judecată în dosarul "Borman", tergiversate

20 iun. 2022,, 14:52   Societate
3138 0

Examinarea dosarelor intentate presupusului traficant de droguri Oleg Pruteanu, supranumit Borman, se tărăgănează de mai mulţi ani în Judecătoria Chişinău.

Avocaţii inculpatului susţin că nu este vorba de o tergiversare şi se încearcă reabilitarea drepturilor procesuale care i-au fost încălcate lui Pruteanu la începutul examinării dosarelor, transmite anticoruptie.md.

Cauza penală în care Pruteanu este învinuit de estorcare împreună cu alţi trei presupuşi complici a ajuns în gestiunea magistratei Nadejda Mazur de la Judeătoria Chişinău la 5 iulie 2018. Pînă în iunie 2021, au fost programate 118 şedinţe de judecată, dintre care majoritatea au fost amînate sau întrerupte. În iunie 2021, Nadejda Mazur a depus cerere de abţinere de la examinarea dosarului, care a fost admisă.

Dosarul i-a fost repartizat magistratei Cristina Cheptea. Aceasta a refuzat iniţial să preia dosarul pe motiv că mai are în gestiune un dosar privind condiţiile de detenţie ale lui Pruteanu, însă abţinerea nu i-a fost admisă. Cheptea a programat 28 de şedinţe de judecată, dintre care majoritatea nu au avut loc. Acum examinarea dosarului este suspendată pe motiv că unui membru al completului de judecată i-a expirat mandatul de cinci ani.

Cel de al doilea dosar penal al lui Oleg Pruteanu, în care i se incriminează infracţiunea de contrabandă, se află de 2 ani şi 6 luni în gestiunea magistratului Denis Guzun. În acest dosar au fost programate 73 de şedinţe, dintre care majoritate au fost amînate, iar la puţinele şedinţe lucrative au fost examinate cererile de recuzare al judecătorilor sau demersurile procurorilor privind prelungirea măsurii preventive.


Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Gheorghe Malic, unul din avocaţii lui Pruteanu, a declarat că acum apărarea lucrează la înlăturarea erorilor de procedură care au fost admise în privinţa clientului său. „ Lui Pruteanu i-au fost încălcate mai multe drepturi încă la începutul examinării cauzei. Noi am depus demersuri pentru înlăturarea lor”, ne-a explicat apărătorul.

Avocata Ala Raievschi consideră că procurorii au ajuns în impas pentru că nu au probe să-şi susţină învinuirea, deoarece dosarile sunt fabricate.

Oleg Pruteanu a fost eliberat din arest la 24 iulie 2021, după ce a stat 35 de luni în detenție, depăşind de două ori termenul de 12 luni prevăzut de legislaţie pentru deţinerea în arest preventiv. În momentul pronunţării deciziei, Pruteanu era internat în Penitenciarul-spital nr. 16 cu o formă gravă de Covid-19.

Pruteanu a fost reținut în septembrie 2017. Procurorii îl acuză de organizarea unui canal de traficare a drogurilor din Spania în Federația Rusă, iar el pledează nevinovat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?