X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ședința Comitetului Coordonator Deschis privind Drepturile Omului a avut loc la Chișinău

8 aug. 2018,, 13:30   Societate
2284 0

Ședința Comitetului Coordonator Deschis privind Drepturile Omului și studierea Drepturilor Omului, la care au participat cadre didactice și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale de pe malurile drept și stîng ale Nistrului, s-a desfășurat la Chișinău.

La eveniment, reprezentanta UN Women, Elena Rațoi, a prezentat date statistice privind numărul femeilor implicate în politică. Participanții au fost surprinși să afle că cea mai mare pondere a femeilor în Parlament a fost înregistrată în țara africană Rwanda.

Reprezentanta Biroului Avocatului Poporului din Moldova, Svetlana Rusu, a declarat că misiunea principală a Avocatului Poporului este de a depista cazurile de încălcare a drepturilor omului și de a formula recomandări autorităților responsabile pentru a înlătura aceste încălcări, de a monitoriza respectarea drepturilor și libertăților omului în Moldova și de a emite recomandări pentru eliminarea încălcărilor. Acesta mai examinează plîngerile reclamanților cu privire la abuzurile comise de organele de stat, de șefii instituțiilor private, care încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor.

Ulterior, președintele Asociației Culturii bulgare „Rodoliubeț“ (Parcani), Andrei Nikolaev, a remarcat faptul că „libertatea noastră este realizabilă numai în contextul drepturilor pe care le avem și dacă nu avem drepturi, atunci este imposibil să vorbim despre libertate”.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul ședinței au fost anunțate ONG-urile cîștigătoare din cadrul concursului de subgranturi. Programul a fost realizat de Institutul pentru Democrație, prioritatea lui fiind acordarea de granturi pentru activități comune ale ONG-urilor de pe cele două maluri ale Nistrului (în parteneriat cu instituțiile de învățămînt sau pentru instituțiile de învățămînt) în domeniul educației pentru drepturile omului. Toate proiectele au fost depuse din numele parteneriatelor formate din cel puțin două organizații, cîte una de pe fiecare mal al rîului Nistru.


Invitatul de onoare al Comitetului a fost Fabien Schaeffer, membru al Departamentului de proiecte și cooperare tehnică al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Acesta a menționat importanța pentru Moldova a implementării proiectelor de consolidare a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, evidențiind practicabilitatea proiectelor susținute de Institutul pentru Democrație.

Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Democrație împreună cu Asociația Culturii Bulgare ”Rodoliubeț” (satul Parcani din stînga Nistrului) și Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeilor Tinere. Evenimentul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de măsuri de consolidare a încrederii (CBM IV), și cofinanțat de Guvernul Suediei și UN Women în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?