Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Sectorul turismului din Moldova și-a majorat cifra de afaceri și prețurile

26 noi. 2023,, 13:00   Societate
3043 0

Anul acesta, sectorul turismului a înregistrat o creștere. Din ianuarie pînă în octombrie, veniturile totale ale agențiilor de turism au crescut cu 27%, pînă la 3,5 miliarde de lei. Este o cifră de 1,6 ori mai mare decît cea din anul 2019 "înainte de covid", cînd industria abia ajungea la 2 miliarde.

În aceeași perioadă a anului 2022, industria a primit pentru prima dată venituri de 2,8 miliarde de lei. O influență l-a avut "ecoul războiului": călătorii ucraineni preferau să fie deserviți de agențiile de turism din Moldova care includeau în pachet călătorii aeriene directe. În al doilea rînd, turiștii locali au devenit mai activi, ceea ce a oferit turismului local un venit fără precedent de 24 de milioane de lei. Drept urmare, anul trecut industria turismului a crescut cu peste 50%, deservind aproape jumătate de milion de persoane și revenindu-și complet după pandemie.

Puțini așteptau de la anul 2023 mari surprize privind cererea. Astfel, în domeniul hotelier, prețurile rămîn la nivelul anului trecut. Aproape că nu au existat salturi, cu excepția perioadei summit-ului din iunie al CPE, cînd la mulți prețurile au crescut de la 200 la 600 de euro pe noapte. În rest, prețul cazării rămîne în limitele anului trecut de 100 de euro pe zi, relatează logos.press.md

Cu toate acestea, au crescut prețurile pentru pachetele turistice— în medie, cu 20%. Potrivit "LP", în marile agențiile de turism din capitală, cea mai mare scumpire s-a referit la turismul de ieșire (outgoing), și în special la cursele charter în Turcia, unde prețurile în această vară au sărit cu 40%.

Fluxul turistic a fost afectat de apariția unor noi destinații aeriene, în special către Dubai, Zanzibar, Amsterdam și Tbilisi. Ca urmare, Aeroportul Chișinău a format peste 30 de destinații, în afară de cele charter.


Astfel, potrivit Administrației Aeroportului Chișinău, în 9 luni ale acestui an, compania a deservit 2,17 milioane de pasageri, ceea ce reprezintă cu 35,5% mai mult decît cu un an mai devreme. Numai în august — cea mai aglomerată lună pentru turiști - aeroportul a primit aproape 400 de mii de pasageri. Dintre aceștia, numărul călătorilor care pleacă a crescut cu 14,7%, iar a celor care sosesc - cu 13,6%.

În același timp, cea mai mare creștere a traficului de pasageri a fost înregistrată în destinații precum Antalya, Erevan, Heraklion, Istanbul și Varșovia. Către noile destinații au fost transportați în august 8,5 mii pasageri sau 2,5% din fluxul total.

Unii turiști (care nu sînt acoperiți de operatorii de turism din Moldova) au călătorit prin Aeroportul Iași, care oferă un preț mai bun datorită transportatorilor low-cost. În vara anului 2023, acest aeroport românesc a înregistrat primul său milion de pasageri. În primele zece luni, traficul său de turiști a constituit 1,94 milioane de persoane. În noiembrie a ajuns deja la 2 milioane.

Oricum, din ianuarie pînă în octombrie, turismul extern a asigurat cele mai mari venituri — 3,4 miliarde de lei - cu 27% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, veniturile din turismul de intrare s-au majorat cu 8,7 milioane lei (+37,3%), pînă la 32,4 milioane lei.

O creștere bună a veniturilor a înregistrat și turismul intern: vînzările sale au crescut cu 32,1 milioane de lei (+26,5%) pînă la 153,3 milioane de lei.

Astăzi, acest segment are 1,3 mii de locații, deservind cel puțin 37 de mii de turiști pe an (9 mii dintre care sînt străini).

În total, în această perioadă prin sectorul organizat au trecut 409 mii de persoane. Aproximativ 305 mii din acest flux i-a revenit turismului "outgoing", 33,2 mii –"incoming" și 71 mii – turismului "local".

Conform celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică, cel mai mare număr de turiști moldoveni au atras cinci țări: Turcia (49,2% din cei plecați), Bulgaria (21,5%), Egipt (8,5%), România (7,6%) și Grecia (6,2%).

Printre aceste destinații în 2023, pachetele turistice către Turcia s-au scumpit cel mai mult — cu 35-40%. Cel mai mic salt al prețurilor a fost pentru vacanțele în Egipt: deocamdată a fost fixat în limita a 10%.

Mai multe informații despre turismul din Moldova puteți afla pe site-ul moldovenii.md.

0
0
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?