TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Secretarul General al OSCE promite sprijin pentru retragerea munițiilor de la Cobasna

Progresul obținut de Chișinău și Tiraspol în procesul de reglementare transnistreană are un impact pozitiv pentru populația locală și oferă un bun exemplu de soluționare a conflictelor pentru tot arealul OSCE, a declarat Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger, în timpul unei vizite de trei zile în Republica Moldova.

Thomas Greminger a reconfirmat sprijinul complet al OSCE pentru reglementarea problemei transnistrene bazată pe suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, oferind în același timp un statut special Transnistriei. „Salut voința politică și angajamentul Chișinăului și Tiraspolului de a lucra în spiritul consolidării încrederii pentru îndeplinirea acordurilor din pachetul „Berlin-plus” și nu numai”, a afirmat Greminger.

„Sînt încrezător că în cursul viitoarei reuniuni în formatul „5+2” organizată de Președinția slovacă la Bratislava și conferința programată în Bavaria, părțile vor consolida realizările existente și vor genera noi acorduri în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri. Misiunea OSCE în Moldova va continua să lucreze îndeaproape cu ambele părți pentru a facilita dialogul și încrederea în procesul de reglementare transnistreană”, a declarat oficialul.

Greminger a calificat drept încurajator dialogului militar restabilit între Republica Moldova și Federația Rusă privind retragerea munițiilor și armamentului din depozitul de la Cobasna. ”OSCE are mandatul de a asigura transparența acestui proces și de a coordona asistența financiară și tehnică oferită în acest scop”, a declarat Secretarul General. „OSCE este pregătită să aducă experți internaționali independenți pentru a verifica starea munițiilor de la Cobasna, în cazul în care este necesar”.

De asemenea, în cadrul întîlnirilor cu demnitarii de rang înalt din Chișinău, Greminger a apreciat angajamentul guvernului și parlamentului Republicii Moldova de a continua agenda ambițioasă de reforme pentru a combate corupția și a îmbunătăți independența sistemului judiciar. „Instituțiile organizației sînt complet pregătite să sprijine implementarea acestor reforme ambițioase, care vor apropia Moldova de îndeplinirea angajamentelor relevante ale OSCE”.


În acest context, Secretarul General a subliniat că desfășurarea transparentă a alegerilor locale din 20 octombrie, în conformitate cu angajamentele OSCE, va fi importantă pentru dezvoltarea în continuare a democrației și a statului de drept în Moldova.

De asemenea, Secretarul General a salutat eforturile țării de promovare a drepturilor minorităților naționale, precum și dezvoltarea autonomiei Găgăuziei, ceea ce va crea un mediu favorabil pentru procesul de reglementare transnistreană.

Pentru a vizita malul stîng al rîului Nistru, Secretarul General a traversat podul între localitățile Gura-Bîcului și Bîcioc. După o perioadă îndelungată în care a fost închis pentru circulație după conflictul din 1992, podul a fost redeschis în 2017, ca parte a procesului de reglementare. Misiunea OSCE a finanțat recent o evaluare tehnică a podului, care va permite creșterea traficului rutier pe acest important coridor de transport aflat pe direcția est-vest, care leagă inclusiv Moldova de Odesa, punctul principal de comerț din regiune.

În timpul vizitei în Moldova, Greminger s-a întîlnit cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor implicați în procesul de reglementare transnistreană, membrii comunității internaționale și ai societății civile din țară, precum și cu angajații Misiunii OSCE în Moldova.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load