COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Seceta şi grindina au făcut prăpăd la Ștefan Vodă

Seceta şi grindina au făcut prăpăd la Ștefan Vodă

Situaţie dezastruoasă pentru agricultorii din raionul Ştefan Vodă. Seceta persistentă şi grindina din ultima luna au compromis aproape în totalitate culturile cerealiere din regiune. Fermierii au ajuns la culmea disperării şi spun că au rămas cu pagube de sute de milioane de lei.

Toamna trecută, Leonid Doni din Ştefăneşti a semănat grîu pe un teren de 500 de hectare, de pe care a strîns doar cîteva sute de kilograme de cereale. Seceta i-a compromis 70 la sută din recoltă, iar grindina a distrus ce a mai rămas, scrie publika.md.

Fără recoltă au rămas şi agricultorii din satul Răscăieţi.


Anul trecut, în această perioada, fermierii terminau secerişul grîului şi a orzului de toamnă, iar depozitele din raion erau pline. Acum, majoritatea hambarelor sînt goale.

Potrivit conducerii raionului Ștefan Vodă, pagubele din cauza grindinei și a secetei sînt de aproape 250 de milioane de lei. Fermierii susțin că recolta ar putut fi salvată, dacă în regiune erau instalate puncte cu rachete antigrindină. În prezent, există doar unitatea de comandă antigrindină din satul Talmaza, dar de aici nu se lansează rachete de 20 de ani. Angajații punctului rachetar susțin că nu au nici lansatoare, și nici rachete.

Potrivit directorului Serviciului Antigrindină, Ion Garaba, sistemul din raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă, format din 11 puncte de lansare, este pregătit din punct de vedere tehnic, însă Guvernul urmează să aprobe hotărîrea privind majorarea personalului şi a bugetului de salarizare cu 3 milioane de lei.

Săptămîna trecută, mai mulţi fermieri din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni au cerut autorităţilor instituirea stării de urgenţă în agricultură în centrul şi sud-estul ţării. Aceștia solicită să fie scutiți de plata impozitelor pentru o perioadă de 12 luni și să li se ofere despăgubiri pentru recolta compromisă. Am încercat să obținem o reacție din partea ministrului Agriculturii, Ion Perju, dar oficialul nu ne-a răspuns nici la apelurile, și nici la mesaje.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load