Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Seceta reduce semnificativ nivelul apei în rîurile Nistru și Prut

7 iul. 19:30  
1889

Deficit de apă în rîurile din Republica Moldova. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un Cod Portocaliu de debite scăzute şi a solicitat atît antreprenorilor, cît şi cetăţenilor să consume raţional apa. Şi agricultorii trag un semnal de alarmă şi spun că din cauza lipsei precipitaţiilor, roada de fructe ar putea fi compromisă.

Din cauza temperaturilor ridicate, bazinele rîurilor Prut şi Nistru, înregistrează debite scăzute faţă de valorile medii multianuale, dar mai complicată e situaţia în rîurile mici, în care nivelul apei a scăzut foarte mult, informează Noi.md cu referire la trm.md.

Botna, un afluent al rîului Nistru, care are lungimea de peste 100 de km este doar unul dintre tristele exemple unde apa seacă de la o zi la alta. Spre exemplu, pe porţiunea care trece prin satul Horeşti, Ialoveni, în unele locuri, pîrîul poate fi trecut la pas, iar în altele, doar crăpăturile adînci amintesc că aici, cu doar cîteva luni în urmă, a fost apă.

Localnicii spun că aici, pe vremuri, se scăldau sau chiar prindeau peşte.

„De cînd eram copil mic Botna venea şerpuită pe aici pe sub salcii era apă multă, prindeam şi peşte înainte, dar acum e rău cu seceta asta. Mergem km ca să ne ducem să le adăpăm”, a spus vacarul Mihail Talpiş.

Galina Morari deţine o livadă cu persici, caise şi nectarine în localitatea Zîmbreni, Ialoveni. Ea spune că din lipsă de precipitaţii a fost nevoită ca o parte din fructe, înainte să se coacă, să le arunce de pe copaci.

„E o secetă nemaipomenită, pentru toate culturile, în deosebi pentru copac, fiindcă el în perioada asta este încărcat cu roadă am dat jos caişii, nectarinele, persicele plate, fiindcă am văzut că nu se dezvoltă pe copac”, a menţionat producătorul agricol, Galina Morari.

Experţii spun că seceta hidrologică este deja a caracteristică pentru ţara noastră şi se datorează schimbărilor climatice şi a încălzirii globale, iar factorul uman a catalizat acest proces, prin defrişarea zonelor riverane.

„Ar trebui să restabilim luncile, să avem cît mai mare oglinda apei să lăsam apa din rău atunci cînd avem apele mari de primăvară să se reverse în luncă Atunci, vom avea acele ploi locale din circuitul mic al naturii”, a conchis expertul Valeriu Cazac.

În bazinele rîurilor Prut şi Nistru se înregistrează debite scăzute de apă cu o treime faţă de valorile medii multianuale lunare, cauzate de caniculă şi lipsa de precipitaţii.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав