Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 941

Se vînd tot mai puține apartamente

15 feb. 09:00   Societate
2441

Se vînd din ce în ce mai puţine apartamente. Potrivit agenţiilor imobiliare, de la începutul anului, numărul tranzacţiilor a scăzut 10 - 20 la sută.

Principalul motiv îl constituie preţurile exagerate, care ajung chiar şi la 1.400 de euro pe metru pătrat, dar şi înăsprirea condiţiilor de creditare, astfel că potenţialii cumpărători preferă să mai aştepte, transmite publika.md.

"Preţurile exagerate pe care le avem în ultima perioadă, s-a micşorat puterea de cumpărare a cetăţenilor din cauza creşterii preţurilor la produsele energetice, cît şi de consum şi trei creditele au devenit mai scumpe", a menționat Victor Cernomorenco, expert imobiliar.

Unele bănci au redus considerabil perioada de creditare prin programul "Prima Casă", ceea ce duce la creşterea ratelor lunare.

"Dacă înainte puteai să iei un credit de 30 de mii şi îl plăteai în 25 - 30 de ani, acum sînt bănci care oferă doar 10 ani şi, respectiv, lunar dacă înainte achitai 5000 de lei creditul ipotecar acum trebuie 10 mii de lei", a spus Ilie Sopivnic, director agenţie imobiliară.


Pe de altă parte, agenţii imobiliari spun că vor fi mereu clienţi interesaţi de achiziţii imobiliare.

"Interes este, oamenii au nevoie întotdeauna de o locuinţă, vor să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai, doar că atunci cînd analizează ofertele care sînt la moment pe piaţă ei înţeleg că nu este momentul potrivit dacă proprietarii nu vor scădea puţin din preţuri, vor sta cu ele în vînzare fără să se producă tranzacţia", a declarat Victor Cernomorenco, expert imobiliar.

În ianuarie, Banca Naţională a Moldovei a majorat rata de bază pe termen scurt pînă la 8,5 la sută anual, în creştere cu două puncte procentuale.

Ratele dobînzii la creditele și la depozitele overnight au crescut pînă la 10,5 respectiv, 6,5 procente anual.

Potrivit BNM, decizia a fost luată pentru a tempera presiunile inflaționiste. În 2021, preţurile apartamentelor au crescut cu peste 20%, cea mai mare creştere din ultimii 14 ani. Unii agenţi imobiliari susţin că tendinţa se va menţine şi anul acesta.

Potrivit Agenţiei Servicii Publice, în ţara noastră se vînd în medie aproximativ 29 de mii de apartamente anual.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав