Se sufocă Planeta - canicula afectează milioane de oameni

17 iul. 09:30   Societate
1865 0

Emisfera nordică începe luni o nouă săptămînă de caniculă, în Europa fiind așteptate temperaturi de peste 40°C în Italia și fiind emise avertizări de caniculă în Spania, în timp ce incendii devastatoare continuă să facă ravagii în Canada și California.

Temperaturi de pînă la 48°C sînt așteptate la începutul acestei săptămîni în Sardinia, insula mediteraneană situată la vest de Italia continentală.

În Spania, care a trecut deja de o săptămînă sufocantă, agenția meteorologică a emis duminică o alertă portocalie pentru ziua de luni, avertizînd asupra unor temperaturi cuprinse între 38° și 42° pe zone extinse.

În Europa, unde experții consideră că încălzirea globală avansează de două ori mai rapid decît media mondială, mai multe țări suferă în mod deosebit.

În Italia, 16 orașe sînt sub alertă roșie în toată țara, mercurul termometrelor oscilînd în jurul valorii de 36/37°C, dar temperaturile care pot fi resimțite pot depăși 40°C, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.


În Statele Unite, din Florida (sud-est) pînă în California (vest), trecînd prin Texas (sud), o mare parte a sudului țării a fost din nou lovită duminică de un val de căldură calificat drept „sufocant” de către serviciile meteorologice, care prevăd mai multe temperaturi record.

În celebra Vale a Morții din California, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă, termometrul a înregistrat sîmbătă seara 51°C, iar în următoarele ore se așteaptă temperaturi de pînă la 54°C.

În Canada, peste zece milioane de hectare au ars deja în acest an, mai mult decît a înregistrat vreodată țara, potrivit unui bilanț care rămîne provizoriu.

Japonia a emis duminică avertismente de caniculă pentru zeci de milioane de locuitori, care trăiesc în 20 din cele 47 de prefecturi, în condițiile în care temperaturi aproape record au afectat mari părți ale țării.

Serviciile meteorologice din China au emis mai multe avertizări, prognozînd temperaturi de pînă la 45°C în regiunea parțial deșertică Xinjiang și 39°C în regiunea sudică Guangxi.

În Republica Moldova, Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis cod galben de caniculă pe întreg teritoriul țării. Avertizarea a intrat în vigoare duminică și va dura pînă pe 18 iulie. Potrivit meteorologilor, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33°C și mai mult.

0
0
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?