COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6916
Coronavirus stiri: 7687

Se propune simplificarea procedurii de reexaminare a pensiilor celor care continuă activitatea după pensionare

2 oct. 2020,, 07:11   Societate
2566 0

Ombudsmanul pledează pentru simplificarea procedurii de reexaminare a pensiilor în cazul persoanelor care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie.

Avocatul Poporului propune Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Parlamentului ca autoritatea de asigurări sociale, în baza informației deținute de CNAS sau informației prezentate suplimentar de beneficiar, să reexamineze pensiile pentru limită de vîrstă stabilite, fără prezentarea cererilor suplimentare de către beneficiar, transmite agora.md.

Avocatul Poporului salută modificările operate recent prin care a fost acordată persoanelor care au activat sau activează în cîmpul muncii după realizarea dreptului la pensie opțiunea de a depune și în mod electronic cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vîrstă.

Cu toate acestea, Avocatul Poporului, analizînd cadrul normativ în vigoare, dar și informația furnizată, la solicitare, de Casa Națională de Asigurări Sociale, propune examinarea unei opțiuni suplimentare, care ar contribui la facilitarea acestui proces. Printre acestea: reexaminarea pensiei din oficiu în baza datelor deținute de către entitatea menționată și cu expedierea ulterioară a deciziei respective beneficiarului.

În susținerea propunerii enunțate, se menționează faptul că beneficiarii acestor servicii sînt mai vulnerabili din cauza vîrstei înaintate, lipsei unui certificat de creare a semnăturii electronice, accesului limitat la internet sau aptitudini reduse de utilizare a calculatorului.


Din aceste considerente, în opinia Ombudsmanului, ar fi oportună reexaminarea pensiei în baza informației disponibile/datelor procesate din oficiu, ca beneficiarii să nu fie expuși factorilor externi, cum ar fi temperaturi ridicate, situația epidemiologică.

Respectiv, autoritatea de asigurări sociale ar trebui să expedieze beneficiarului decizia privind reexaminarea pensiei cu informația privind datele utilizate pentru a oferi acestuia posibilitatea contestării sau oferirii datelor suplimentare, în caz de dezacord cu decizia remisă.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽