COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Se face vinovată Stația de epurare de mirosul urît? Explicații oficiale (VIDEO)

Se face vinovată Stația de epurare de mirosul urît? Explicații oficiale (VIDEO)

Tot mai grea devine situația privind mirosul urît simțit în mai multe zone ale orașului din ultimele zile.

Oamenii au mai multe presupuneri, dar, pînă la acest moment nu există stabilită o cauză oficială.

În comentariile la o postare pe Facebooka unui locuitor, internauții au menționat că mirosul neplăcut poate fi resimțit nu numai la Botanica, dar și în centrul orașului, în sectorul Rîșcani și pe strada Petricani.

Chișinăuienii rămîn a fi deranjaţi de mirosul urît din oraș și își închid geamurile. Pe o rețea de socializare utilizatorii susțin că mirosul neplăcut din sectorul Botanica al Capitalei vine de la o fabrică de băuturi alcoolice.

Alții însă, susțin că mirosul înțepător este provocat de Stația de Epurare. Redacţia Noi.md a mers la faţa locului, unde a şi primit explicaţii oficiale.

,,Declar cu toată certitudinea că mirosul neplăcut din oraş nu parvine de la Staţia de Epurare. Staţia lucrează în regim normal, iar organele abilitate ale statului rămîn să identifice poluatorul şi acei agenţi care diversează deşeurile şi apele uzate în rîu să fie sancţionaţi. Noi ne facem treaba calitativ şi sîntem deschişi să primim şi presa, şi reprezentanţii ONG-urilor să vină să vadă cu ochii loc că treaba merge bine şi nu sîntem noi cei care poluează mediual”, ne-a declarat directorul general S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Valeriu Meşca.


Șeful de Departament Ape Uzate, S.A. „Apă-Canal Chișinău” a explicat cum are loc întregul proces şi a confirmat spusele lui Meşca, negînd că principala cauză a mirosului urît din Chişinău ar fi Staţia de Epurare:

,,Procesul tehnologic cuprinde mai multe etape. Prima etapă este eliminarea pietrişului şi nisipului din apă ca să nu deterioreze pompele şi ca să nu fie sedimentări în canalele de scurgere. După aceasta, este treapta de epurare mecanică, unde îm decantoare primare - unde se sedimentează toate substanţele care au o densitate mai mare decît densitatea apei. Avînd o scurgere lentă, nămolul se aşează la fund, iar apa limpezită se trimite la următoarea etapă de epurare. Epurarea biologică este făcută în bazinele de aerare cu nămol activ, unde are loc aerarea. După aceasta, se trimite în decantoarele secundare unde nămolul activ se asează la fund, apa limpezită se duce în Rîul Bîc. Nămolul acesta se întoarce de la fundul decantoarelor secundare şi se preia cu nişte pompe submersibile şi se întoarce în bazinul de aerare. În procesul de epurare nu se folosesc nici un fel de substanţe chimice deoarece nămolul sînt nişte microorganisme vii care nu sînt adaptate la nişte substanţe chimice. Orice substanţă chimică în concentranţii mai mici sau mari duce la inhibarea nămolului activ şi pierderea proprietăţilor acestui nămol, dar şi proprietăţile lui de tratare” ne-a explicat şeful Departamentui Ape Uzate, S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Alexandru Vișnevschi.

Acelaşi lucru ne-a fost confirmat şi de către directorul tehnic al instituţiei:

,,Nu există nici un miros înţepător, dar persistă un miros în zona Staţiei de Epurare care este un miros de la procesele tehnologice , dar este simţit numai în zona Staţiei de Epurare, nicidecum care s-ar răspîndi în cartierele municipiului Chişinău. La momentul actual, mai mă repet o dată, lucrări de transportare a nămolului nu se efectuează, ca să genereze o sursă suplimentară de miros în Chişinău”, a precizat directorul tehnic S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Anatolie Lichii.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load