X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Se dă startul discuțiilor privind dreptul adolescenților la educație

30 apr. 2018,, 13:02   Societate
4335 0

Anual în Republica Moldova peste 2400 de fete rămîn însărcinate neplanificat. Fiecare al zecelea avort este efectuat de o fată de 15-19 ani, iar incidența infecțiilor cu transmitere sexuală este una dintre cele mai mari din Europa de Est.

Pentru a sensibiliza comunitatea față de aceste și alte riscuri de sănătate ale adolescenților și pentru a spori cererea față de disciplina opțională „Educație pentru sănătate” în școli, UNFPA Moldova dă startul discuțiilor publice în comunități privind dreptul adolescenților la educație pentru sănătate. Acestea vor fi desfășurate în 22 de localități din raioanele Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și municipiul Chișinău, transmite IPN.

În Republica Moldova locuiesc peste 330 de mii de adolescenți cu vîrsta cuprinsă între 10 şi 19 ani, adică 12% din populația țării. Din cauza migrației părinților, a lipsei de comunicare și a lipsei informațiilor de calitate și adecvate vîrstei, mulți dintre ei se confruntă cu riscuri de sănătate. Cît ține de disciplina „Educație pentru sănătate”, în anul de studii 2017-2018, peste 23 de mii de adolescenți au solicitat să învețe această disciplină, ceea ce constituie doar 7% din numărul total de adolescenți care au nevoie de astfel de informații.

Rita Columbia, reprezentanta UNFPA Moldova, spune că „adolescenții se confruntă și cu violență în familie, abuzuri emoționale, comportamente riscante, care le afectează sănătatea. Mai ales în lipsa părinților, rolul școlii este crucial pentru a educa adolescenții să prevină aceste riscuri și să devină adulți sănătoși și cetățeni responsabili”.

Localitatea Alexandru Ioan Cuza din Cahul este una din primele comunități unde s-au desfășurat discuțiile publice despre educația pentru sănătate a adolescenților, la care au participat părinți, profesori, lideri religioși, elevi și reprezentanți ai autorităților locale. „Educația pentru sănătate este binevenită în ziua de astăzi. Atunci cînd un copil nu are de la cine afla informații corecte, părinții acestora fiind plecați peste hotare, școala rămîne a fi punctul de suport al acestui copil. Iată de ce este nevoie să se pună accent pe acest subiect, chiar din clasa I”, este de părere Virginia Hioară, mama a două fete adolescente, citată într-un comunicat de presă al UNFPA Moldova.


Începînd cu luna noiembrie 2017, UNFPA și MECC realizează prevederile unui Memorandum de colaborare, pentru a promova educația pentru sănătate în școli. În acest sens este în proces de revizuire curriculumul la Educația pentru sănătate, care va include informație adecvată vîrstei, sensibilă la gen și la mediul cultural și va fi pilotat în cele 22 de localități ale proiectului.

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor”, realizat de Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), cu sprijinul Ambasadei Olandei și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal „Y-PEER”, AO „Parteneriate pentru Fiecare Copil” și Centrul Educațional „Pro Didactica”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?