X 

Se caută un evaluator pentru Stadionul Republican

19 iul. 2022,, 10:45   Societate
2271 0

Agenția Proprietății Publice a lansat licitație pentru selectarea unei firme care va evalua valoarea terenului fostului Stadion Republican în suprafață de 5,18 hectare. Anunțul a fost publicat pe platforma de achiziții publice achizitii.md.

Cererile evaluatorilor vor fi acceptate pînă pe 19 iulie. Agenția plănuiește să plătească 41.000 de lei pentru acest serviciu.

Directorul agenției imobiliare Nika Imobil, Petr Oleinic, a declarat pentru NM că este extrem de greu de estimat prețul aproximativ al terenului ocupat anterior de Stadionul Republican.

În primul rînd, potrivit acestuia, nu există oferte similare pe piața imobiliară. În al doilea rînd, este imposibil să se stabilească valoarea de piață, din cauza faptului că cumpărătorul și scopul utilizării terenului sînt prestabilite. În al treilea rînd, potrivit lui Oleinic, evaluatorii care urmează să determine costul terenului vor trebui să afle răspunsurile la multe întrebări. De exemplu, pentru a afla soarta viitoare a clădirilor situate pe șantier și în proprietate privată.

În 2018, Petru Oleinic a declarat pentru NM că un teren de peste 5 hectare ocupat de un stadion republican ar putea costa aproximativ 15 milioane de euro. După el, acum situația de pe piață s-a schimbat, iar astfel de ipoteze de acum patru ani nu mai sînt relevante.


„Există o mulțime de „dar” care pot afecta prețul. Dacă mai devreme vorbeam ipotetic, acum există un memorandum de intenție, acesta a fost deja încheiat. Încă nu este clar ce negocieri se vor purta cu proprietarii imobilelor de pe acest teren, sînt clădiri care există doar legal. Este prea devreme să vorbim despre ceva înainte de evaluare, pentru că îi vom induce în eroare pe colegi, iar acest lucru va pune presiune asupra lor”, spune Oleinic.

Pe terenul cu numărul cadastral 0100208277 și o suprafață de 5,1814 hectare, pe care autoritățile urmează să-l vîndă autorităților americane, se află 13 imobile care sînt proprietate privată a persoanelor fizice și juridice. Unele clădiri sînt luate în ipotecă.

Reamintim că, în 2018, majoritatea parlamentară, controlată de șeful de atunci al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a adoptat Legea nr. 151, care permitea vînzarea teritoriului fostului Stadion Republican către Statele Unite ale Americii pentru construirea de o nouă clădire a ambasadei.

În decembrie 2020, deputații Partidului Socialiștilor și fracțiunea Pentru Moldova au abrogat această lege prin vot comun. În iulie 2021, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat această decizie neconstituțională din cauza încălcării procedurii.

În aprilie 2022, premierul Natalia Gavrilița și ambasadorul SUA Kent Logsdon au semnat un memorandum de înțelegere care presupune vînzarea teritoriului Stadionului Republican pentru construirea unei noi clădiri a Ambasadei SUA.

Potrivit acestui memorandum, Statele Unite ale Americii, s-au angajat să repare și să restaureze porțile stadionului, intrarea și zona înconjurătoare, accesul fiind deschis pentru toți. În plus, Statele Unite s-au angajat să aloce o parte din teritoriu pentru amenajarea unui parc public.

Consilierii municipali ai Partidului Socialiștilor au anunțat recent începerea strîngerii semnăturilor în sprijinul organizării unui referendum consultativ la Chișinău privind soarta Stadionului Republican.

Anterior, Ambasada SUA a informat că urmează să investească 250 de milioane de dolari în construcția unei noi clădiri pe teritoriul Stadionului Republican, creînd astfel „sute de locuri de muncă” și „revitalizînd economia Chișinăului”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий